Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Производствените разходи в еврозоната нарастват с най-бърз темп от десетилетие

Проучванията на доверието показват доза оптимизъм, че възстановяването е близо

Производствените разходи в еврозоната нарастват с най-бърз темп от десетилетие

Снимка: Bloomberg

Производителите от еврозоната отчитат най-рязкото нарастване на разходите си от почти десетилетие, тъй като коронавирусът нарушава доставките, заради което част от това бреме е прехвърлено върху клиентите, съобщава Bloomberg.

Нарастващото търсене на стоки се сблъсква с ограниченията заради вируса, които причиняват забавяне на доставката и повишаване на цените на суровините и компонентите, според проучване на IHS Markit.

Производителите съобщиха, че времето за доставка се е увеличило миналия месец с второто по бързина темпо от началото на водене на статистика преди 24 години. И все пак фирмите също засилиха покупната дейност до най-високото ниво от три години, като изчерпаха запасите, за да се справят. Запасите се свиха за 25-ти месец.

Подобно проучване в Швейцария показа, че цените на стоките, внесени от чужбина, са се повишили поради по-високите транспортни разходи.

Докато еврозоната изглежда се насочва към икономическо свиване през първото тримесечие на фона на бавно разпространение на ваксините и удължените ограничения заради коронавируса, проучванията на доверието показват доза оптимизъм, че възстановяването е близо.

Производствените цени се покачиха с най-бързите темпове от април 2018 г., като икономистът от IHS Markit Крис Уилямсън заяви, че тенденцията предполага „по-нататъшно повишаване на инфлацията на потребителските цени през следващите месеци, поне докато търсенето и предлагането се върнат към баланс“.

По-рано данните от Азия показаха, че двигателите на производството се движат нагоре, като повечето продължават да се разрастват по време на променливия новогодишен празничен период. Япония отчете най-силното си представяне от 2018 г. насам, като Индия, Индонезия, Филипини и Виетнам останаха над нивото от 50 пункта, което разделя разширяването от свиването.

Активността в сектора на производството в еврозоната нараства през февруари, благодарение на нарастващото търсене, съобщава Ройтерс.

Ограниченията, наложени на целия континент, за да се овладее разпространението на коронавируса, затвориха огромни части от индустрията на услуги в блока.

Окончателният индекс на мениджърите на покупките в производството (PMI) на IHS Markit скочи до тригодишния връх от 57,9 пункта през февруари от 54,8 през януари.

Анкета на Ройтерс миналия месец показа, че блокът е в двойна рецесия и че икономиката ще се свие с 0,8% през това тримесечие, след като през 2020 г. се понижи с 6,9% на годишна база.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
zelka007 до: дядя Вова
преди 1 месец
на теб па кво ти вдява лейката от запаси и поръчки ... ?!
4
 
2
 
1
преди 1 месец
Ee, то не ви е САЩ,
там нали инфлацията следвала нечии заповеди - да имало или да нямало!

Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ се ускориха през март с най-бързия темп от 10 месеца