IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство на Южна Корея нарасна за пръв път от два месеца

Бързото разпространение на омикрон щама сви продажбите на дребно през март

10:30 | 29.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Промишленото производство на Южна Корея се е възстановило през март след отбелязването на два поредни месечни спада. В същото време продажбите на дребно са се свили заради бързото разпространение на омикрон щама, съобщи агенция Yonhap.

Промишленото производство се е увеличило с 1,5% на месечна база през март, става ясно от данните на националната статистическа служба на страната, публикувани в петък. За сравнение - през февруари показателят се е свил с 0,3 на сто. Годишното увеличение в края на третото тримесечие се е равнявало на 3,1%.

Междувременно продажбите на дребно, които са измерител на частното потребление в страната, са намалели с 0,5% през март спрямо февруари, когато са останали без промяна.

Статистиката отразява влиянието на омикрон щама върху четвъртата по големина икономика в Азия, която бе напът да се възстанови, подкрепена от силния износ и подобряващото се частно потребление. Войната в Украйна обаче, заедно с поскъпналите енергоизточници, които допълнително увеличиха инфлационния натиск, допринесоха за нараснала вълна от несигурност относно икономическите перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още