IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея отново може да запише дефицит заради поскъпващите енергоизточници

Страната отчита отрицателен търговски баланс от 2,1 млрд. долара за първите 20 дни на март

11:16 | 01.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южна Корея е изправена пред риска от връщане към търговския дефицит, докато геополитическите рискове, заедно с тези от коронавирус, натежават на световното търсене на продуктите на страната, а поскъпващите енергийни източници увеличават разходите за производство, пише Bloomberg.

Износът на Южна Корея за първите 20 дни на март се е увеличил с 10,1% на годишна база, воден от чиповете и петролните продукти, показват предварителните данни, публикувани в петък. Средният брой на дневните доставки е нараснал с 26,4 на сто. Увеличението на вноса е било в размер на 18,9%. Това е довело до дефицит от 2,1 млрд. долара за периода.

Износът на автомобили и авточасти е намалял за първите 20 дни на месеца, докато продажбите на кораби също са отбелязали понижение.

Руската инвазия в Украйна изтласка цените на енергийните източници и суровините до рекордни равнища, като движенията натежаха на световното търсене. Това е двоен удар за Южна Корея, която разчита на вноса на суровини, за да произвежда високотехнологичните си продукти, които продава на света.

Миналия месец централната банка на страната рязко завиши инфлационните си прогнози, като предупреди, че войната в Украйна може да натежи на икономическото й възстановяване, което усложни перспективите пред паричната политика. Регулаторът завиши лихвите три пъти от август 2021 г. насам в опит да озапти бързопокачващите се цени.

"Изглежда сме се насочили към неизбежен дефицит", заяви анализаторът в Meritz Securities в Сеул Юн Йосам. "Тежестта от поскъпналия внос на енергоносители нараства, дори когато чиповете имат добро представяне. Може да не видим търговски излишък, докато цената на петрола не спадне до около 90 долара за барел", смята Юн.

Търговският дефицит става все по-голям проблем за азиатската страна, тъй като южнокорейският вон е една от най-лошопредставящите се валути в Азия през последните месеци. Страната записа последователни дефици през декември и януари насред поскъпналите енергоносители, преди отново да се завърне към излишъка през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още