IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Германия неочаквано се сви през септември

Проблемите с доставките на суровини и производствени материали продължават да взимат жертва от производството на страната

12:22 | 05.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германското промишлено производство неочаквано се е свило през септември, показаха официални данни от петък. Проблемите с доставките на суровини и производствени материали продължават да взимат жертва от производството на най-голямата икономика в Европа, предава Ройтерс.

Промишленото производство е спаднало с 1,1% през септември на годишна база след ревизиран спад от 3,5% за август, обяви Федералната статистическа служба. Анкета на Ройтерс сочеше за ръст от 1% през септември.

В сравнение с предишните три месеца производството в промишления сектор е намаляло с 2,4% през третото тримесечие и в момента е с 9,5% по-ниско от февруари 2020 г., преди да бъдат наложени първите мерки за ограничаване на Covid-19 в Германия.

Понижението през септември се дължи на спад в производството на секторите машиностроене, електрооборудване и оборудване за обработка на данни, съобщи икономическото министерство.

Проблемите с доставките на суровини и междинни продукти, които продължават от дълго време, се отразяват на по-широк фронт“, заяви министерството.

Томас Гицел, икономист във VP Bank, коментира, че перспективите пред промишленото производство в Германия са мрачни, тъй като компаниите очакват недостигът на материали да продължи до края на следващата година.

Нарастващите цени на газа и електричеството са допълнителни отрицателни фактори, които могат да натежат на производството, казва той.

Предстоящите тримесечия ще останат трудни“, коментира той, добавяйки, че икономическото производство на Германия ще изпадне в застой през четвъртото тримесечие.

Ясно е обаче, че когато потокът от материали се възстанови и отново потече, сегашната ситуация ще се насочи в обратната посока“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Ами ще се свие промишленото производство, като се яви безветрие и висока облачност. Като духне вятърът и всичко ще се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още