Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Първи ръст на японското индустриално производство от 3 месеца

Продажбите на дребно обаче отчитат втория си пореден месец на спад

Първи ръст на японското индустриално производство от 3 месеца

Снимка: Bloomberg LP

Промишленото производство в Япония нарасна през януари за първи път от три месеца благодарение на засилването на глобалното търсене в знак за завръщане към ръста на икономиката, която все още се стреми да се отърси от последиците от пандемията.

Продажбите на дребно, ключов показател на потребителските разходи, отчитат втория си пореден месец на спад през януари, след като спешни мерки, предприети в отговор на пандемията, засегнаха потреблението.

Официалните данни, публикувани в петък, показват, че фабричната продукция се е повишила с 4,2% през януари, подсилена от рязкото нарастване на производството на части за електрониката и машини с общо предназначение, както и по-слабо увеличение на производството на автомобили.

„Производителите ще продължат да увеличават продукцията в близко бъдеще, стига да няма голям шок“, казва Таро Сайто, изследовател в института NLI.

Още по темата

Въпреки че икономическият растеж вероятно ще бъде отрицателен през първото тримесечие, силата в производството би компенсирала негативното въздействие на извънредно положение, което засяга предимно сектора на услугите, каза той.

Увеличението на производството, последвало спада от 1,0% през предходния месец, до голяма степен съответства на прогнозата за ръст от 4,0% в анкета на икономистите на Ройтерс. Производителите, анкетирани от Министерството на икономиката, търговията и промишлеността (METI), очакват производството да нарасне с 2,1% през февруари, последвано от спад от 6,1% през март.

Правителството запази своята оценка на индустриалното производство непроменена, заявявайки, че то се увеличава.

Фабричната продукция спадна през ноември и декември, тъй като възстановяването на производството на автомобили бе прекъснато на фона на отслабване на глобалното търсене, но оттогава силното търсене на оборудване за производства и електронни стоки помага за промяна на ситуацията.

И все пак някои анализатори се притесняват, че икономическото възстановяване на Япония ще остане сдържано заради по-слабите условия у дома и тъй като мерките за блокиране, предприети по целия свят за ограничаване на кризата с COVID-19, особено в Европа, ще продължат да тежат.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Великобритания излиза от третата блокада с ръст на БВП