Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ревизираният ръст на американската икономика е по-малък от очакваното

Брутният вътрешен продукт, коригиран спрямо инфлацията, е нараснал с 2,1% през третото тримесечие на годишна база

Ревизираният ръст на американската икономика е по-малък от очакваното

Снимка: Bloomberg LP

Ръстът на американската икономика през третото тримесечие беше преразгледан леко в посока нагоре, отразявайки малко по-големите от предварително изчислените разходи за лично потребление.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната, коригиран спрямо инфлацията, е нараснал с 2,1% годишно по време на тримесечието, като на първо четене ръстът бе 2%, показват данни на американското министерство на търговията, цитирани от Bloomberg. Потребителските разходи, които представляват основна част от икономиката, са се увеличили с 1,7%.

Увеличението обаче е над прогнозираните 2,2% в допитване на Bloomberg.

Докладът с актуалните данни подчертава как комбинацията от нови случаи на коронавируса, недостига на суровини и работна ръка водят до значително забавяне през последното тримесечие при личното потребление. Според нови данни, включително по-добри от очакваното стойности на продажбите на дребно през октомври, е възможно ново ускорение на разходите през последното тримесечие на годината.

Въпреки това някои трудности остават налице. Растящите цени и влошаващите се потребителски настроения заплашват да ограничат още повече разходите на домакинствата, а всяко едно бъдещо ново забавяне по веригата на доставките още повече може да застраши растежа.

Докладът включва и първото четене на данните за представянето на бизнеса за периода. Корпоративните печалби преди данъците и таксите за тримесечието се увеличават с годишните 4,3% спрямо предходния период и са с близо 21% нагоре спрямо година по-рано.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното