IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рязък спад на американската индустриална активност

Днешните слаби данни на ISM предполагат, че търговската война с Китай започва да се отразява негативно и на САЩ

19:33 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През декември експанзията на промишлената активност в САЩ се забавя изненадващо рязко към двугодишно дъно в резултат на рязко отслабване на новите поръчки и на самото производство, показва проучването на Institute for Supply Management (ISM).

Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи през декември до 54,1 пункта от 59,3 пункта през ноември и при осредните очаквания за доста по-умерено понижение до 57,5 пункта.

Въпреки че икономическата активност в промишления сектор се разширява за 116-ти пореден месец, съответният индекс за декември достигна най-ниското ниво от август 2016-а, като в същото време това представлява и най-драматично понижение в рамките на месец от октомври 2008 г. насам, когато започна да набира скорост финансовата криза в САЩ след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers. Подобен по размер спад на промишления ISM индекс беше отчетен и след терористичните атаки на 11-и септември 2001 г.

Индексът на новите промишлени спадна още по-рязко до 51,1 пункта от 62,1 пункта през ноември, докато индексът, оценяващ промишленото производство, се понижи с 6,3 пункта до 54,3 пункта. В същото време индексът ISM, измерващ работната заетост в промишления сектор, се понижи с 2,2 пункта до 56,2 пункта, но все още остава на нива, сигнализиращи за добър растеж на новите работни места в сектора.

Ценовият промишлен индекс спадна рязко до 54,9 пункта от 60,7 пункта месец по-рано, което е сигнал за отслабване на производствената инфлация.

Днешните слаби данни на ISM предполагат, че търговската война с Китай започва да се отразява негативно както на американските промишлени поръчки, така и на цялото промишлено производство в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още