IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на активността на японските фабрики се забавя през юни

Японските фирми остават подложени на силен инфлационен натиск заради поскъпващите суровини

11:18 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Ръстът на активността на японските фабрики забави своя темп през юни, когато ограничителните мерки в Китай против коронавируса се отразиха на търсенето в производството, дори след като нагласите в сектора на услугите достигнаха близо деветгодишен връх, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank в производството се е свил до сезонно изгладените 52,7 пункта през юни, след като предходния месец показателят се е равнявал на 53,3 пункта, сочат предварителните данни.

Това е било най-малкото увеличение на индекса от февруари, когато той отново е бил на ниво от 52,7 пункта.

PMI индексът за услугите обаче е отчел подобрение, достигайки 54,2 пункта спрямо нивото от май от 52,6 пункта.

Общият индекс на мениджърите по поръчките, обединяващ данните за производството и услугите, е нараснал от 52,3 пункта през май до 53,2 пункта през юни.

Границата от 50 пункта разделя растежа от понижението.

Новите поръчки в производството са записали първото си намаление от девет месеца насам поради нарастващия натиск върху вече затруднените вериги на доставки, докато производителността е записала най-бавния си темп на растеж от три месеца насам.

"Активността на фирмите в частния сектор в Япония нарасна стабилно", каза Усама Бати, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Същевременно цялостните нагласи на частния сектор са се подобрили най-силно от ноември насам, подкрепени от най-големия ръст в нагласите сред фирмите за услуги от октомври 2013 г., допълни Бати.

Данните обаче показват още, че японските фирми продължават да са подложени на силен инфлационен натиск заради поскъпващите суровини.

"Цените на японските стоки и услуги са нараснали с безпрецедентен темп за втори пореден месец, след като тежестта на поскъпналите суровини и разходите за персонал отчасти бе прехвърлена на потребителите", допълни Бати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още