Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на активността на японските фабрики се забавя през юни

Японските фирми остават подложени на силен инфлационен натиск заради поскъпващите суровини

Ръстът на активността на японските фабрики се забавя през юни

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Ръстът на активността на японските фабрики забави своя темп през юни, когато ограничителните мерки в Китай против коронавируса се отразиха на търсенето в производството, дори след като нагласите в сектора на услугите достигнаха близо деветгодишен връх, пише Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank в производството се е свил до сезонно изгладените 52,7 пункта през юни, след като предходния месец показателят се е равнявал на 53,3 пункта, сочат предварителните данни.

Още по темата

Това е било най-малкото увеличение на индекса от февруари, когато той отново е бил на ниво от 52,7 пункта.

PMI индексът за услугите обаче е отчел подобрение, достигайки 54,2 пункта спрямо нивото от май от 52,6 пункта.

Общият индекс на мениджърите по поръчките, обединяващ данните за производството и услугите, е нараснал от 52,3 пункта през май до 53,2 пункта през юни.

Границата от 50 пункта разделя растежа от понижението.

Новите поръчки в производството са записали първото си намаление от девет месеца насам поради нарастващия натиск върху вече затруднените вериги на доставки, докато производителността е записала най-бавния си темп на растеж от три месеца насам.

"Активността на фирмите в частния сектор в Япония нарасна стабилно", каза Усама Бати, икономист в S&P Global Market Intelligence.

Още по темата
Същевременно цялостните нагласи на частния сектор са се подобрили най-силно от ноември насам, подкрепени от най-големия ръст в нагласите сред фирмите за услуги от октомври 2013 г., допълни Бати.

Данните обаче показват още, че японските фирми продължават да са подложени на силен инфлационен натиск заради поскъпващите суровини.

"Цените на японските стоки и услуги са нараснали с безпрецедентен темп за втори пореден месец, след като тежестта на поскъпналите суровини и разходите за персонал отчасти бе прехвърлена на потребителите", допълни Бати.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската централна банка ще осигури подкрепа за фирмени заеми за износ