IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на БВП на Великобритания надмина очакванията

Британската икономика е нараснала с 0,4 процента през третото тримесечие и с 1,1% на годишна база

12:40 | 20.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Британската икономика е нараснала с 0,4 процента през третото тримесечие на 2019 г., възстановявайки се от свиването с 0,2 процента през предходния тримесечен период. Ръстът на британския брутен вътрешен продукт надхвърли прогнозираните 0,3 процента, предава tradingeconomics.com. Вб_я Вб_я

Увеличението в количеството на износа на стоки е спомогнало дефицитът по текущата сметка на Великобритания да се понижи до 15,860 милиарда паунда през третото тримесечие на 2019 г. от 24,152 милиарда паунда, отечени през второто тримесечие. Това е най-ниското ниво за показателя от 2012 г насам, заявиха от Националната статистическа служба на Великобритания в петък.

Като дял от икономиката дефицитът е спаднал до 2,8% - най-ниското ниво от началото на 2002 г., информира Ройтерс.

Още преди референдума за Brexit от 2016 г. управителят на Английската централна банка Марк Карни определи Великобритания като зависима "от милостта на непознатите", а в понеделник Министерството на икономиката заяви, че дефицитът по текущата сметка все още крие икономически рискове.

Намаляването на търсенето на британски активи от страна на чуждестранните инвеститори може да предизвика по-нататъшен спад в нивото на паунда и да затрудни бизнеса и потребителите да набират финанси или заеми.

От края на третото тримесечие насам премиерът Борис Джонсън постигна огромна победа на предсрочните парламентарни избори, която премахва част от политическата несигурност, надвиснала над британската икономика.

Джонсън обеща да сключи търговска сделка с Европейския съюз до края на тази година и да не удължава допълнително нито срока за осъществяване на Brexit, нито преходния период след това.

На годишна база британската икономика е нараснала с 1,1% през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още