Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на китайския сектор на услугите се забавя заради помрачения пазар на труда

Индексът на мениджърите по поръчки в услугите PMI се понижава през юли до 54,1 пункта от 58,4 пункта за юни, когато отчете най-високото си ниво от април 2010 г.

Ръстът на китайския сектор на услугите се забавя заради помрачения пазар на труда

Снимка: Getty

Ръстът в сектора на услугите в Китай се забавя през юли, след като отчете най-високото си ниво през юни от десетилетие насам, тъй като експортният бизнес отчита спад, а загубата на работни места продължава на фона на пандемията, съобщава Ройтерс, позовавайки се на проучване, публикувано по-рано днес.

Индексът на мениджърите по поръчки за услугите PMI на Caixin/Markit се понижава през юли до 54,1 пункта от 58,4 пункта за юни, когато показателят отчете най-високото си ниво от април 2010 г.

Секторът на услугите, който представлява около 60% от икономиката на Китай и половината от работните места в градовете, започна своето възстановяване от пандемията по-бавно в сравнение с производството, но постепенно ускори ръста си, след като отпаднаха националните ограничителни мерки. 

Още по темата

Въпреки това натискът върху сектора се запазва. Тежките загуби на работни места, съкращенията на заплатите и възникналите нови огнища на COVID-19 в западните и североизточните райони на страната принудиха някои потребители да действат предпазливо по отношение на разходите си и свободното излизане навън.

Проучването на Caixin показва, че новите експортни бизнеси, оформили се около китайските компании за услуги, се свиват през юли след краткотрайния ръст, притискайки растежа на цялостния нов бизнес, ръководен най-вече от вътрешните пазари.

Компаниите продължават да съкращават работните си  места за шести пореден месец макар и с по-бавни темпове, тъй като се стремят да увеличат печалбата си при растящите разходи и падащите цени.

„Заетостта остава ключов проблем. Комбинацията от разширяването на търсенето и производството с намаляващата заетост преследва икономиката в продължение на няколко месеца “, изтъква Уан Дзъ, старши икономист от Caixin Insight Group.

Китай въведе редица мерки в помощ на бизнеса и гарантиране на неговото оцеляване, но заетостта все пак остава на червена територия, като за нейното възстановяване ще е необходимо повече време, тъй като компаниите са склонни да свиват разходите за труд по време на трудни времена, изтъква още Уан.

Все пак общата експанзия в сектора остана повишена през юли и в съответствие с дългосрочната тенденция на проучването на Caixin. Фирмите, предоставящи услуги, стават все по-оптимистични по отношение на перспективите пред бизнеса, тъй като икономиката продължава да се възстановява от блокадите, въведени за ограничаване на огнищата. Подиндексът за оптимизма на компаниите за следващите 12 месеца се покачва до най-високото си ниво от март 2015 г.

Китай се върна към растеж през второто тримесечие след дълбок спад в началото на годината, но неочакваната слабост на вътрешното потребление подчертава необходимостта от повече политическа подкрепа за засилване на възстановяването.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам