Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ръстът на новите работни места в частния сектор на САЩ се забавя през юли

Заетостта в частния сектор нараства със 167 хил. работни места през изминалия месец

Ръстът на новите работни места в частния сектор на САЩ се забавя през юли

Снимка: Ройтерс

Ръстът на новите работни места в частния сектор в САЩ отново се забавя през юли, което сигнализира за щетите, които пандемията нанася върху американския пазар на труда и цялостното икономическо възстановяване на страната, съобщава Ройтерс.

Националният доклад за заетостта на частната компания за подбор на персонал ADP от днес показва, че заетостта в частния сектор в САЩ е нараснала със 167 000 работни места през миналия месец. Данните за юни бяха преразгледани, показвайки, че новите работни места се покачват с 4,314 милиона броя, а не с 2,369 милиона, както беше изчислено по-рано. 

Още по темата

Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха, че новите работни места в частния сектор ще се увеличат с 1,5 млн. броя през юли. Докладът на ADP, съвместно разработен с Moody's Analytics, излиза преди по-обширния доклад на правителството относно заетостта за юли, който се очаква да бъде публикуван в петък (7 август).

Въпреки че докладът за ADP показва помрачена конюнктура, намаляването на растежа на работните места през миналия месец е в съответствие с неотдавнашното увеличаване на новите заявления за обезщетение при безработица.

Проучване на Института за управление на доставките в понеделник показа, че показателят за заетост в производствения сектор, се понижава през юли за 12-и пореден месец, дори когато производствената активност отчита ръст до 16-месечен връх.

Продължават да се увеличават и броя на инфектираните с коронавирус в САЩ, което се отразява негативно върху пазара на труда, особено в западните и южните щати, където бизнесът продължава да бъде затворен заради извънредните мерки за овладяване на пандемията.

Икономиката на САЩ претърпя най-мащабното си свиване след Голямата депресия през второто тримесечие на тази година, като брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с най-бърз темп от поне 73 години. Американската икономика изпадна в рецесия през февруари.

Според допитани от Ройтерс икономисти новият доклад за заетостта на Министерството на труда вероятно ще покаже, че новите работни места в частния сектор се увеличават с 1,485 млн. броя през юли.

Ако прогнозата се окаже вярна, заетостта в САЩ през изминалия месец ще е с 13,1 млн. работни места под нивото си от времето преди пандемията. Икономистите очакват нивото на безработицата в страната да се понижи до 10,5% от 11,1% през юни.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
САЩ отчитат спад в продажбите на дребно, но лек ръст на производствените цени