IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе призова Японската централна банка да продължи със стимулите

Премиерът на Япония още не е сигурен дали ще подкрепи Харухико Курода за нов мандат начело на институцията

16:17 | 07.01.18 г.
<p>
	Премиерът на Япония Шиндзо Абе. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Япония Шиндзо Абе. Снимка: Архив Ройтерс

Премиерът на Япония Шиндзо Абе призова Японската централна банка да продължи усилията си за форсиране на икономиката, пише 4-traders, като цитира японския телевизионен канал NHK. 

Министър-председателят на Страната на изгряващото слънце призова в неделя управителят на централната банка Харухико Курода да увеличи усилията си за стимулиране на японската икономика. Той обаче добави, че все още не е решил дали да подкрепи Курода за нов петгодишен мандат.

Курода бе избран от Абе да поеме кормилото на централната банка през 2013 г., за да стартира мащабна програма от стимули, част от политиката на премиера, известна като Абеномика. Тези мерки помогнаха за стимулиране на растежа, но не успяха да доведат инфлацията до целта от 2%.

Абе каза още, че правителството ще продължи да работи с централната банка за стимулиране на растежа, за да бъде официално обявен краят на дефлацията възможно най-скоро.

"Управителят Курода оправда очакванията ми на фона на своята 43-годишна дейност", каза Абе в ефира на телевизия NHK.

Много анализатори виждат добри шансове Курода да бъде преназначен, когато правителството подбира новите лица в централната банка. Окончателното решение ще трябва да получи и одобрението на парламента на Япония.

Абе каза, че японската икономика показва признаци на излизане от дефлацията, а затягането на пазара на труда води до увеличаване на заплатите.

"Ще използваме всички налични политики, за да можем да обявим края на дефлацията възможно най-рано", каза Абе. "Не е задължително това да се случи до края на тази година, но правителството и централната банка трябва да изпълняват своите задължения", добави той.

Японската икономика се разшири за седмо поредно тримесечие през периода юли-септември 2017 г., подсилена от износа и капиталовите разходи.

Основната потребителска инфлация нарасна с 0,9% през ноември спрямо година по-рано, като отбеляза 11-ти пореден месец на покачване, но все още е далеч от целта на централната банка от 2%.

Абе призова фирмите към 3% или по-голямо повишаване на заплатите през тази година, защото повишаването на доходите е от решаващо значение за стимулиране на потреблението и поддържане укрепването на икономическото възстановяване на Япония.

Още бизнес новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още