IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската икономика се върна на нивото си преди пандемията

Страната се справи по-добре с кризата от COVID-19 в сравнение с останалите богати икономики

17:27 | 28.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Шведската икономика се върна на нивото си преди пандемията през първото тримесечие, като възстановяването на най-голямата скандинавска икономика изпреварва повечето от останали богати страни, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт е останал непроменен спрямо първото тримесечие на миналата година, сочат календарно изгладени данни на базираната в Стокхолм статистическа служба.

Анализаторите от Swedbank Пернила Йохансон и Мария Валин Фредхолм съобщават, че БВП е достигнал нивото си преди пандемията „много по-бързо“, отколкото са очаквали те или Риксбанк.

Подобно на останалата част от скандинавския регион Швеция се справи по-добре с кризата с COVID от повечето други страни благодарение до голяма степен на щедрите социални системи и повсеместната дигитализация, която улесни работата от вкъщи. Въпреки че 14-дневното ниво на заразени е най-високото в Европа по данни на Световната здравна организация, правителството планира да продължи с постепенното смекчаване на ограниченията заради COVID от идния месец.

„Швеция се върна към връхната точка на икономическата дейност преди вируса по-бързо от повечето европейски страни, подкрепена от скока на потреблението и силния ръст на износа. Засега Риксбанк твърдо заема изчаквателна позиция, но очакваме разговорите постепенно да се изместят към начините за намаляване на стимулите“, коментира икономистът Йохана Янсон.

Икономиката се разшири с 0,8% спрямо предходното тримесечие, което е по-малко от първоначалните данни за ръст от 1,1% и е сходно с прогнозите на участвали в допитване на Bloomberg икономисти. Ръстът е движен основно от износа и скока на потреблението на домакинствата с 0,5%.

Риксбанк, която прогнозира ръст от 0,75% за тримесечието, продължава да сигнализира, че няма да оттегли скоро паричните стимули въпреки разведряването на перспективите пред икономиката. Но пазарът може да подценява вероятността от поредица понижения на лихвите преди 2024 г., съобщи в четвъртък Capital Economics.

Михаел Гран, главен икономист на Danske Bank, заяви, че данните, показващи ръст на броя отработени часове с 1,3% през тримесечието, „може би означават, че пазарът се подобрява малко по-бързо, отколкото сочат други индикатори“.

Публикувани в четвъртък данни показаха също, че нивата на цялостното доверие в икономиката са нараснали до исторически връх през април, което е изненада за икономистите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още