IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на германската икономика до март е по-голям от първоначалните оценки

Строгите блокади нанесоха удар и по германското частно потребление в началото на годината

11:25 | 25.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Германската икономика се е свила през първото тримесечие по-рязко от отчетеното в предварителните данни, съобщи германската статистическа служба Destatis.

Брутният вътрешен продукт на страната е спаднал с коригирани 1,8% спрямо предходното тримесечие, сочи втората оценка за тримесечието. Този спад е по-голям и от очакванията на икономистите за свиване от 1,7% в проучването на The Wall Street Journal.

германия германия

БВП се е свил с 3,1% на годишна база през първото тримесечие спрямо свиването с 3% в предварителната оценка. Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозираха свиване с 3%.

След като германската икономика се възстанови до известна степен през втората половина на 2020 г., като отчете ръст от 8,7% през третото тримесечие и 0,5% през четвъртото тримесечие, коронавирусната криза предизвика нов спад в икономическите резултати в началото на 2021 г.

"Продължаващите и отчасти засилени ограничения, наложени за ограничаване на пандемията от коронавируса, оказаха особено изразено въздействие върху разходите за крайно потребление на домакинствата в началото на годината", каза германската статистическа служба.

Строгите блокировки нанесоха удар по германското частно потребление в началото на годината.

През първото тримесечие потреблението на домакинствата е спаднало с 5,4% спрямо предходните три месеца. Външната търговия се възстановява в началото на годината. Увеличението на вноса на стоки и услуги с 3,8% през първото тримесечие обаче е значително по-голямо от увеличението на износа с 1,8%.

Германските власти започнаха да разхлабват ограниченията върху икономическата активност, като постепенно позволиха на магазините и ресторантите да отворят отново, след като кампанията за ваксинация в страната набра скорост и процентът на заразени намаля. Към днешна дата около 40% от населението е получило поне една доза от ваксината.

Подхранвана от големи количества спестявания на домакинствата и отложено търсене, икономиката се очаква да се възстанови силно през следващите тримесечия. Миналата седмица Международният валутен фонд заяви, че очаква производството да се върне до размера си отпреди кризата в началото на следващата година. Bundesbank е по-оптимистична и прогнозира, че това може да се случи в края на 2021 г.

Но все пак има някои рискове, които биха могли да провалят възстановяването. Новите щамове на вируса могат да принудят правителството да наложи нови ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още