IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световното и жегите дадоха тласък на британската търговия на дребно през юли

Тримесечният ръст отбелязва най-високия си скок от февруари 2015 г. насам

15:56 | 16.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британските потребители са похарчили повече от очакваното пари през юли, след като горещините и Световното първенство по футбол продължаваха да стимулират продажбите на дребно в страната. Данните, подкрепяни и от продължаващите намаления, сигнализират за силен старт на третото тримесечие.

Продажбите на дребно нарастват с 0,7%, като на годишна база увеличението е 3,5%. Това е значително над прогнозите Ройтерс за 0,2% месечен ръст и 3% годишен.

„Продажбите на дребно отбелязват силно увеличение през юли, което предполага, че на линия е известно възстановяване на потребителските разходи“, посочва Андрю Уишърт от Capital Economics.

Що се отнася до трите месеца до юли – което елиминира част от месечната волатилност, продажбите нарастват с 2,1% спрямо предходното тримесечие. Това е най-големият ръст от февруари 2015 г. насам.

Изключвайки цената горивата, които отбелязаха по-значително движение заради поскъпването на петрола, ръстът на продажбите за тримесечието е най-бързият от март 2004 г. насам.

Високата инфлация и слабото нарастване на заплащането отслабиха покупателната способност на домакинствата през последната година. Ръстът на възнагражденията регистрира ограничени признаци на засилване на фона на продължаващата подготовка на Великобритания за излизането от Европейския съюз през март 2019 г.

Андрю Уишърт очаква през третото тримесечие на годината само леко подобряване на потребителските разходи заради отслабването на заплатите.

Британската икономика отчете стабилен, но не особено впечатляващ ръст през второто тримесечие на 2018 г., след като студената зима отслаби търсенето през периода януари-март. В същото време по-рано този месец Английската централна банка увеличи лихвените проценти едва за втори път през последното десетилетие.

Юни и юли бяха необичайно горещи във Великобритания, като според предходни проучвания на потребителските разходи Световното е подтикнало някои британци да предпочетат да харчат парите си в пъбове и барове, а не по магазините.

Въпреки това търговията с дрехи отчете най-големия си годишен ръст от декември насам, също стимулирана от намаленията.

„Много потребители останаха встрани от някои търговски магазини през юли, но онлайн продажбите бяха много силни, подкрепени от пускането на намаления на някои търговци на дребно“, заяви Раян Мърфи от британската Национална статистическа служба. „Продажбите на храна остават силни, тъй като хората продължаваха да се наслаждават на Световното първенство и слънцето“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още