Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Свободните работни места в САЩ достигнаха рекордните 8,12 млн.

Броят на свободните работни места надвишава новите наемания с над 2 млн. – най-голямата разлика, регистрирана някога

Свободните работни места в САЩ достигнаха рекордните 8,12 млн.

Снимка: Bloomberg L.P.

Свободните работни места в САЩ са се увеличили през март до рекорден брой, подчертавайки силния ръст на търсенето на работна ръка с ускоряване на програмата по ваксиниране в страната, съобщава Bloomberg.

Броят на свободните позиции се е увеличил до 8,12 млн. през третия месец от годината – най-високият, откакто се води статистиката от 2000 г. За сравнение през февруари броят бе от ревизираните в посока нагоре 7,53 млн., показват данни на министерството на труда.

Средната оценка на анализатори за Bloomberg бе за 7,5 млн.

Броят на свободните работни места надвишава новите наемания с над 2 млн. – най-голямата разлика, регистрирана някога, и показват трудностите пред настоящия пазар на труда. Много работодатели казват, че не могат да намерят служители за свободните си позиции заради страховете от зараза с коронавирус, трудности при отглеждането на деца и щедрите помощи за безработица.

Броят на хората, които доброволно са напуснали работа, се е увеличил до 3,51 млн., като напусканията се задържат на равнище от 2,4%. Разделите с работодателя, което включва както съкращения, така и напускане, намаляват до 5,32 млн. от 5,43  млн.

Все повече свободни позиции се отварят в настаняването и хранително-вкусувата промишленост, производството и строителството. Новите работни места в сектора на настаняването и хранително-вкусувата промишленост са 1 млн. през март, което е вторият по големина брой от началото на статистиката.

Новите назначения се увеличават до 6 млн. през март.

Данните за заетостта за април от миналата седмица показаха, че в САЩ са били открити 266 хил. нови работни места – много под очакванията на икономистите за 2 млн. По-слабото от очакваното увеличение на фона на рекордно високия брой свободни работни места показва, че намирането на работна ръка, а не търсенето, спира ръста на заетостта.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

2
 
4
 
3
преди 4 месеца
нивото на инвесторовата журналистика не надхвърля нивото на троловете си ...
2
 
5
 
2
преди 4 месеца
И за какво им е да бачкат при тия щедри помощи на калпак!Бидон-я щедър, печатницата щрака...Бомбата тик-так-а.........
2
 
5
 
1
преди 4 месеца
А бензина при другаря Байдън от 2 стана 3$.Че и в момента имат криза за бензин.А де! Що няма статия защо?!Иначе за зелено, зелени и койни сме като Матросов на амбразурата!

Още от Новини
Пауъл: Свидетели сме на безпрецедентно възстановяване на икономиката