Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Темпът на производствената инфлация в Китай за декември достигна 2-годишно дъно

По-ниските стойности вероятно ще доведат до понижаване на лихвените проценти от страна на централната банка на Китай, смятат анализатори

Темпът на производствената инфлация в Китай за декември достигна 2-годишно дъно

Снимка: Ройтерс

Инфлацията при производствените цени в Китай за декември не успя да оправдае очакванията на икономистите, отбелязвайки своя най-слаб темп на ускорение за последните две години, съобщава CNBC. 

Още по темата

Индексът на производствените цени (PPI) през декември се е повишил с 0,9 на сто спрямо година по-рано, което е значително под прогнозирания 1,6-процентен ръст от страна на пазарите.

Показателят, който измерва покачването на цените преди те да достигнат до крайните потребители, е отчел своето най-слабо покачване от декември 2016 г. насам.

Въпреки че данните сочат, че по-ниските цени за енергия са довели до по-слабото ускорение, съществува и по-широк спад при цените на промишлените суровини и продуктите за крайно потребление, което е в съответствие с доказателствата за охлаждането на вътрешното търсене, смята Джулиан Евънс-Притчард, старши икономист за Китай в Capital Economics.

“Сегашната ситуация може да принуди Народната банка на Китай да започне понижаване на лихвените проценти, за да намали напрежението върху частния сектор и представителите на местната индустрия“, коментира ситуацията Притчард.

Индексът на потребителските цени в Китай (CPI), който измерва ценовия ръст при продуктите и услугите, се е повишил с 1,9% за декември спрямо година по-рано, с което също не можа да покрие прогнозите на икономистите за повишение от 2,1 на сто. За сравнение, през ноември 2018 г. CPI се е повишил с 2,2%.

Вземайки се под внимание последните данни за периода януари-декември 2018 г., PPI отчита общ годишен ръст от 3,5 на сто, докато повишението при CPI е 2,1%, което е под 3-процентния таргет, поставен от Пекин.

„Бързото забавяне на инфлацията, особено при производствените цени, е доказателство, за продължаващото забавяне и на икономическия растеж в Китай“, смята икономист от Nomura Holdings.

Спадът на индекса на производствените цени може да доведе до понижаване на корпоративната печалба през следващите месеци, добавя още той.

Според пазарните анализатори това ще доведе до засилено стимулиране на китайската икономика от правителството и централната банка.

Отвъд битката с мита между Вашингтон и Пекин, китайската икономика се изправя пред редица проблеми, отнасящи се единствено до нейния вътрешен пазар. Още преди да започне търговската война между двете страни, Пекин вече се опитваше да се справи с появилото се икономическо забавяне след няколко десетилетия на ускорено разрастване.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Марио Драги: Компаниите трябва да ускорят подготовката на Brexit без сделка