IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп възстановява митата върху стоманата и алуминия от Бразилия и Аржентина

Тези страни извършват масирана девалвация на валутите си, заяви американският президент

16:25 | 02.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че незабавно ще възстанови митата за вноса на стомана и алуминий от Бразилия и Аржентина, информира Ройтерс.

Обещанието на Тръмп, беше направено в ранната утрин чрез публикация в Twitter, в която не бяха дадени повече подробности относно планираната търговска акция.

„Бразилия и Аржентина извършват масирана девалвация на валутите си, което не е добре за нашите фермери. Следователно незабавно ще възстановя митата за стоманата и алуминия, които се доставят в САЩ от тези страни “, написа Тръмп.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, един от поддръжниците на Тръмп, който активно се стреми към създаване на по-близки връзки със САЩ, заяви, че желае да разговаря директно с американския лидер, и че също така ще обсъди написаното от Тръмп с бразилския министър на икономиката.

Тръмп също така призова Федералния резерв да попречи на другите страни да получат икономическо предимство, като обезценяват валутите си.

"Федералният резерв също трябва да действа така, че страните, които впрочем са много, да не се възползват повече от нашия силен долар", написа Тръмп.

Той многократно призовава американската централна банка да понижи лихвените си проценти до ниво под нулата, като твърди, че отрицателните лихви в Европа и на други места дават на тези страни конкурентно предимство.

Въпреки това, членовете на борда на Фед не са склонни да предприемат нетрадиционните мерки, прилагани от други централни банки в световен мащаб. Бордът на централната банка на САЩ ще проведе следващото си заседание на 10-и и 11-и декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още