IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на Китай отчита нов рекорд след силното търсене в Европа и САЩ

Търговският излишък на втората по големина икономика в света възлиза на 58,3 млрд. долара за август

11:42 | 07.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ръстът на китайския износ неочаквано се ускорява през август, тъй като доставчиците вероятно са увеличили поръчките преди силния сезон на пазаруване в края на годината, компенсирайки всички смущения около морския транспорт, предизвикани от разпространението на по-заразния делта вариант на коронавируса, съобщава Bloomberg. 

Износът на Китай нараства с 25,6 на сто в доларово изражение спрямо данните отпреди година до 294,3 млрд. долара, което е с над 10 млрд. долара повече от всеки предходен месец през тази година. Вносът се увеличава с 33,1% до 236 млрд. долара, достигайки най-високото си ниво досега. Така търговският излишък възлиза на 58,3 млрд. долара за месеца, съобщава китайската митническа администрация.

Увеличението се случва въпреки смущенията във второто по големина пристанище в Китай през миналия месец, породени от появата на COVID огнище, причинило задръствания и увеличени разходи за доставка.

Глобалното търсене остава устойчиво, особено в Европа и САЩ, тъй като търговците на дребно се насочват към поръчките, свързани с коледните и новогодишни празници.

Сегментите, които отчитат най-силен износ в Китай, са електрониката, високотехнологичните продукти и облеклото, докато при вноса това отново са електрониката и високотехнологичните продукти.

Китай Китай

Признаци за забавяне започват да се появяват в световен мащаб с нарастването на случаите на новозаразени с коронавирус, а китайските служители предупредиха за по-слаб растеж при износа през останалата част от годината, тъй като рисковете нарастват.

Проучванията в производството от миналата седмица показаха свиване на новите експортни поръчки за четвърти пореден месец през август, което може да сигнализира за забавяне в бъдеще. Отвъд търговията, икономиката претърпява удар от резкия спад в услугите, свързани с ограничителните мерки, по-ниски разходи за инфраструктура и затягането на пазара на недвижими имоти.

Ефективната реакция на Китай срещу новите огнища вероятно е подкрепила китайския износ, докато съседните страни продължават да се борят с овладяването на пандемията.

Силният износ на Китай трябва да осигури известна подкрепа на икономиката на фона на забавянето на вътрешното търсене след налагането на по-строги ограничения върху сектора на недвижимите имоти в страната и по-бавните темпове на продажба на специални държавни облигации, които са предназначени главно за осигуряване на средства за изграждане на инфраструктура.

Пекин обеща да увеличи финансовата подкрепа за малкия бизнес и подкрепи по-ефективното използване на местните държавни облигации, тъй като икономиката показва допълнителни признаци на забавяне. Народната банка на Китай ще предостави на банките 300 милиарда юана (46,4 милиарда долара) евтино финансиране, за да могат да отпускат заеми на малките и средни предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още