Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

В Австралия лихвите остават без промяна в очакване на фискални стимули

Данъчните облекчения и разходите за инфраструктура могат да намалят необходимостта от понижение на лихвите през тази година

В Австралия лихвите остават без промяна в очакване на фискални стимули

Сградата на Австралийската централна банка. Снимка: Архив Ройтерс

Австралийската централна банка остави без промяна лихвените проценти във вторник, като отново подчерта силата на пазара на труда, съобщава Ройтерс. По този начин не беше показана склонност за смекчаване на тона, както направиха вече някои от останалите централни банки.

Премереното послание на финансовата институция идва само часове преди консервативното правителство на страната да обяви официално годишния бюджет, който ще включва данъчни облекчения и разходи за инфраструктура. Тези стимули могат да намалят необходимостта от понижение на лихвите през тази година.

Още по темата

Австралийската централна банка приключи априлската си среща със запазване на лихвите на ниво от 1,5%. Промяна в лихвените проценти не е правена от средата на 2016 г. От изявлението на регулатора също липсва сигнал да се налагат някакви други неотложни действия.

„Австралийският пазар на труда остава силен“, заяви управителят на Австралийската централна банка Филип Лоу. Той каза още, че се очаква по-нанатъшен напредък в намаляването на безработицата и връщане на инфлацията към целта, въпреки че този напредък вероятно ще бъде постепенен.

Филип Лоу обясни още, че централната банка ще продължи да наблюдава развитието на икономиката и да определя парична политика, която да подкрепя устойчив растеж.

През миналата седмица централната банка на Нова Зеландия изостави неутралната си позиция и обяви, че следващият й ход е вероятно към понижение на лихвените проценти. Промяната се случи на фона на изменение в политиката на Федералния резерв, Европейската централна банка и Японската централна банка. Това на свой ред подхрани спекулациите, че Австралийската централна банка в крайна сметка ще бъде принудена да разхлаби паричната си политика, дори и само за да спре поскъпването на валутата си.

Австралийската централна банка не посочи директно държавния бюджет като причина за решението си, но анализатори подозират, че явно се предпочита да се насърчи икономиката с фискални стимули, а не да се намаляват лихвите.

Правителството на премиера Скот Морисън има причини да бъде щедро, тъй като предстоят избори през май, а министър-председателят изостава в проучванията на общественото мнение. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Лагард открехва вратата за по-гъвкав подход към инфлационната цел