Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам

Преминаването на Великобритания към по-бюрократично споразумение за търговия с Европейския съюз е допринесло за спада

Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам

Снимка: Bloomberg

Влизането на Великобритания в трето национално блокиране заради COVID-19 предизвика най-силния спад в бизнес активността от май насам, като най-силно пострадаха компаниите за услуги, съобщава Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI в Обединеното кралство падна до 40,6 пункта през януари спрямо 50,4 пункта през декември. Спадът под прага от 50 пункта е по-голям от прогнозите на икономистите, участвали в проучване на Ройтрес, които предвиждаха ниво от 45,5 пункта.

Данните на IHS Markit показват, че преминаването на Великобритания след Brexit към по-бюрократично споразумение за търговия с Европейския съюз е допринесло за спада.

„Услугите отново бяха особено тежко засегнати, но производството отчете ръст, който почти изчезва заради COVID-19 и Brexit, които доведоха до все по-широко забавяне на доставките, нарастване на разходите и спад на износа“, коментира Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс миналата седмица, прогнозират спад на производството с 1,4% за първото тримесечие.

Официалният брой на жертвите на COVID-19 в Обединеното кралство е близо 100 хил. души и в момента е най-високият в Европа и петият най-голям в света след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

В същото време компаниите са оптимистично настроени към своите бизнес перспективи за следващата година, като оптимизмът достигна 6,5-годишен връх.

PMI за сектора на услугите, който представлява голямата част от британската икономика, е спаднал до 38,8 пункта през януари от 49,4 пункта през декември. Това е най-ниското ниво от май и бележи трети месец на свиване.

Фабриките се справят много по-добре въпреки забавения растеж на производството и подновения спад на поръчките. Производственият PMI е спаднал до 52,9 пункта през януари от 57,5 ​​пункта през декември, оставайки над разделителната граница за растеж от 50 пункта.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Германската икономика се справя по-добре от очакваното в края на 2020 г.