IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Acer има шанса да изплува благодарение на геймърите

Компанията очаква да генерира ръст на годишните си приходи за пръв път от 7 години

11:35 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичната компаняи Acer най-сетне дава признаци на живот. Сега тя се надява, че разрастващият се легион от играчи ще ѝ помогне да се справи с проблемите си, пише Bloomberg.

Някога глобален лидер в продажбите на лаптопи, Acer сега разчита на висок клас оборудване като екрани и геймърски компютри, за да се опита да се възстанови. Компанията прогнозира, че ще генерира ръст на годишните си приходи за пръв път от седем години.

Главният изпълнителен директор Джейсън Чен посочва в интервю, че игрите и електронните спортове ще подкрепят усилията за преструктуриране на бизнеса чрез свързване на нейния хардуер с виртуалната реалност и приложения, базирани на изкуствения интелект.

Acer е една от големите жертви на срива на пазара на персонални компютри след навлизането на смартфоните. Вместо цената на акциите ѝ да поеме нагоре, след като през ноември компанията отчете по-висока печалба от очакваното, тя все още е с около 80% по-ниска спрямо върха ѝ от 2010 г.

Въпреки че глобалните продажби на персонални компютри отново се свиха миналата година, делът на приходите от продуктите, насочени към сериозните геймъри, е нараснал до близо 13-15% от общите приходи на Acer, коментира Чен. 

Приходите от игрово оборудване почти са се удвоили през януари, посочва още той. Освен това мениджърът хвърли светлина върху плановете за създаване на отделни подразделения, с което потвърди, че Acer ще кандидатства пред тайванските регулатори за отделянето на StartVR – съвместното ѝ предприятие за виртуална реалност със Starbreeze – както и на бизнеса с умни системи за паркиране. Книжата на Acer повишиха стойността си с 2,9%.

"Единственият друг спорт, който е по-голям от електронните спортове, е футболът, Световното първенство“, коментира Чен, който пое поста в началото на 2014 г.

Acer се сблъсква с конкуренция от страна на редица компании, от Razer до Asus и MSI, във всичко – от мишките за гейминг до очилата за виртуална реалност. Инерцията, която е набрала с оборудването за игри, обаче може да ѝ помогне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още