IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Йоловски: Преходът към информационно общество тепърва предстои

Според заместник-председателя на държавната агенция за електронно управление дигиталната трансформация е застрашена без гаранции за сигурността на потребителите

16:42 | 27.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Преходът към т. нар. информационно общество тепърва предстои и може никога да не завърши. Това заяви Александър Йоловски, заместник-председател на Държавна агенция „Електронно управление“, по време на Международната конференция IT Hub Connect 2018, която се провежда в "София тех парк" под патронажа на българското европредседателство. 

По думите му един от основните проблеми, що се отнася до дигитализацията, е, че хората може да загубят доверие в дигиталната икономика и дигиталното правителство.

Цялата дигитална трансформация е застрашена, ако не предприемем необходимите мерки, за да дадем на потребителите увереността, че те са в безопасност и няма да загубят парите или информацията си, допълни още той. 

Йоловски посочи също, че с новите технологии се появява и един нов проблем, а именно киберсигурността, която продължава да е най-голямата заплаха за дигиталните технологии. По думите му през следващите няколко години вредите, нанесени във връзка с нея, ще нараснат до 6 трлн. долара в световен мащаб.

Киберсигурността е едно от нещата, които дължим на гражданите, заяви той.

Въпроса засегна и Деспина Спанду, директор "Дигитално общество, доверие и киберсигурност" към генералната дирекция "Комуникационна мрежа, съдържание и технологии" на Европейската комисия. По думите ѝ се работи върху подобряване на законодателството в сферата на киберсигурността и предстои представянето и въвеждането на нови правила в областта.

Всеки гражданин иска да живее в сигурна държава - не само когато излиза извън дома си, но също и когато използва своите електронни устройства, посочи тя.

Спанду заяви също, че съществува нужда от повече доверие и сътрудничество. Според нея това е предизвикателство по отношение на киберсигурността, както и между държавите и правителствата, но е необходимо за изграждане на доверие у гражданите и включването им в процеса на дигиталната трансформация.

От своя страна Ханес Краусе, ръководител на отдела за анализи и политики към естонската служба за информационни системи, наблегна на необходимостта отношението към киберсигурността да е същото, както към другите сектори на сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още