IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече високотехнологични проекти получават инвестиционни сертификати у нас

Водещи са инвестициите на финансовия и застрахователния сектор

17:54 | 26.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: МИ</em></p>

Снимка: МИ

В последните години се увеличават високотехнологичните проекти, които са получили инвестиционни сертификати у нас. Това заяви зам.-министърът на икономиката Александър Манолев по време на Международната конференция IT Hub Connect 2018, която се провежда днес и утре в "София тех парк".

Сертификатите за хай тек проекти през 2015 г. са били 8, през 2017 г. - 15, а в първите месеци на тази година вече са 6, каза Манолев. Той отчете, че в последните 10 години над 29 млрд. евро са инвестирани в България. И Холандия е в лидерска позиция, следвана от Австрия, Германия и Гърция. 

„Установихме здрава основа, която разработваме и в момента“, каза Манолев.

По думите му над 50 на сто от чуждите инвеститори са декларирали, че възнамеряват да разширят бизнеса си. „Със сигурност имаме растеж на инвестициите и това е основният двигател за икономически растеж в България. България е привлекателна за инвестиции, защото бизнесът тук има постижения“, каза той.

За структурата на вложенията той каза, че в последните 10 години водят инвестициите на финансовия и застрахователния сектор с над 20 на сто дял. През 2017 г. най-голям е делът на производството – 33%, следват търговията и ремонт на автомобили, финансите на трето място и на четвърто недвижимите имоти.

България е на водещо място в класациите за аутсорсинг - не само кол центрове, но и счетоводни услуги, техническа помощ и други бизнес процеси.

Машиностроенето осигурява над 6 хил. работни места, развиват се автомобилната индустрия и електрониката.

Само 3 – 4 хъба съперничат на София по отношение на активността на стартъпите и финансирането за тях нараства непрекъснато. За да тръгне такъв процес, е важно местни инвеститори да подкрепят компаниите, заяви Евгени Ангелов, председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране.

Елвин Гури, изпълнителен директор на Empower Capital, коментира: „Виждам потенциал във всеки сектор на икономиката. Повечето фирми, в които инвестираме, технологичната иновация идва след промяната на манталитета“.

По думите му инвестиционните фондове се развиват през последните 6 – 7 години, натрупали са познания и опит.

Евгени Ангелов отчете големия дял на инвестициите в проекти на ранен етап и по думите му целта е тази структура да се промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още