Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЕК глобява Qualcomm 242 млн. евро

Това е втората глоба на компанията за последните 18 месеца

ЕК глобява Qualcomm 242 млн. евро

Еврокомисарят по конкуренцията. Маргете Вестагер. Снимка: Архив Ройтерс

Антитръстовите регулатори в Европейския съюз наложиха 242 млн. евро (272 млн. долара) глоба на Qualcomm. Това е второто ѝ наказание от блока за последните 18 месеца и най-новият удар срещу американска технологична компания, която нарушава правилата за конкуренцията, пише Wall Street Journal.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви днес, че Qualcomm е злоупотребила с доминантната си позиция, за да изтласка конкурент извън бизнеса, възпрепятствайки конкуренцията на пазара на определен вид чипове, които свързват смартфони и таблети към клетъчни мрежи. Qualcomm е най-големият доставчик на такива чипове в света.

Глобата беше наложена след няколко съдебни битки за Qualcomm, включително в щатски съдилища. Министерството на правосъдието предупреди, че големите наказания биха могли да засегнат американския производител на чипове в надпреварата му с китайските конкуренти в 5G бизнеса.

Още по темата

Европейският съюз започна формално разследване по случая още през 2015 г., след като конкурент на Qualcomm, британският производител на чипове за телефони Icera, я обвини, че между 2009 и 2011 г. американската компания е подбивала цените, за да изтласка Icera извън пазара. След това Icera беше придобита от Nvidia, която пък по-късно се оттегли от пазара на въпросния вид чипове.

Qualcomm оспорва обвиненията.

Въпреки това Вестагер заяви днес, че ЕС разполага с вътрешни документи на компанията, които показват, че Qualcomm е продавала чиповете „на цена под тази за основни клиенти с намерението да елиминира конкурент“.

„Стратегическото поведение на Qualcomm е попречило на конкуренцията и иновациите на този пазар и е ограничило избора на потребителите в сектор с огромно търсене и потенциал за иновативни технологии“, допълва тя.

Qualcomm твърди, че ще обжалва решението в европейски съдилища и ще предостави финансова гаранция вместо да плати глобата, докато тече обжалването.


 

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
TikTok заплаши да се обърне към съда във връзка с новата заповед на Тръмп