IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите настояват за сплит на акциите на Nintendo

Натискът се увеличи, след като книжата достигнаха цена от над 40 хил. йени за брой

13:16 | 19.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Nintendo се изправя пред призиви от страна на нейни инвеститори да направи сплит на акците си и да разшири базата си от акционери, тъй като световният успех на конзолата Switch поднови тревогите за корпоративно управление на японската група, пише Financial Times.

Натискът се увеличи, след като цената на акциите се изкачи до над 40 хил. йени за ценна книга – близо 10-годишен връх, който оставя извън обхвата на средните инвеститори заради минималния лимит за търговия със 100 акции.

Инвеститорите, настояващи за сплит на акциите, твърдят, че по-голямата база от акционери ще подчертае ангажимента към по-голямата прозрачност. Анализаторът на Macquarie Дейвид Гибсън описва хода като „добра първа стъпка“.

Nintendo, най-богатата японска компания, притежава около 1 трлн. йени (9,4 млрд. долара) резерви в брой. Тя е продала над 12 млн. бройки от конзолата си Switch от пускането ѝ на пазара през миналия март.

Успехът на звеното се случи след разочароващото представяне на предходната конзола на компанията Wii U. Благодарение на добрите резултати на Switch компанията повиши прогнозата за годишната си печалба. Всичко това беше добро подсещане за потенциала на Nintendo да изненадва.

През последната година акциите на компанията почти са удвоили стойността си, което не даде особени причини на инвеститорите да се оплакват за структурата на борда на директорите или за отношението ѝ към разкриването на информация.

От друга страна, Nintendo често е посочвана от много инвеститори като добър пример за компания, чийто невероятен успех се е случил въпреки реформите в управлението. Вкарването на трима външни членове в Борда на директорите не успя да впечатли критиците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още