IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай заплашва със свой "черен списък" след забраната за Huawei

Страната може да атакува част от големите американски корпорации, както и тези, които обърнаха гръб на китайския гигант

17:30 | 31.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай заяви, че ще създаде списък на т.нар. „ненадеждни“ субекти, за които твърди, че вредят на интересите на местните компании. Това потенциално може да засегне хиляди чуждестранни фирми, докато търговското напрежение между САЩ и Китай расте, след като правителството на Доналд Тръмп постави в „черния списък“ на страната си Huawei Technologies, пише Bloomberg.

Китай ще подготви механизъм, посочващ чуждестранни компании, организации и личности, които не се подчиняват на пазарните правила, нарушават договорите си, блокират и прекъсват доставките по некомерсиални причини и сериозно вредят на законните интереси на китайските компании, обяви говорителят на Министерството на търговията Гао Фън.

„Ще бъдат взети необходимите мерки“ срещу попадналите в списъка, заяви той, допълвайки, че скоро ще има повече подробности по темата.

Американското правителство реши да наложи контрол над възможностите на Huawei да продава оборудване в САЩ и да купува технологии от американски доставчици. Ходът може да засегне сериозно една от най-успешните, но противоречиви китайски компании, които оперират глобално. Тази стъпка помогна за засилването на търговската война чрез въвеждане на мита и по-широкия конфликт между Китай и САЩ. Преговорите между двете страни в крайна сметка се провалиха.

Неясната формулировка в държавните китайски медии отваря вратата на Пекин, така че да се насочи към широк кръг от компании от глобалната технологична индустрия – от американски гиганти като Google, Qualcomm и Intel, до чуждестранни доставчици, които по някакъв начин са орязали най-големия китайски играч. Сред тях се нареждат такива като японската Toshiba до британската Arm.

Цената на акциите на Apple, Qualcomm и Intel се понижи с повече от 1% преди старта на търговията.

„Със сигурност компаниите, които обявиха намаляване на доставките към Huawei, като Panasonic и Toshiba, ще бъдат застрашени“, коментира Мишел Лам, икономист в Societe Generale, базиран в Хонконг. „Това може да засегне сериозно мултинационалните компании“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още