IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Uber официално е милиардер

Забогатяването на Травис Каланик идва, след като компанията сключи сделка с инвеститори за 9,3 млрд. долара

10:20 | 19.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Травис Каланик <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Травис Каланик Снимка: Ройтерс

Съоснователят на Uber Травис Каланик официално е милиардер, след като инвеститори се договориха да придобият голям дял в неговата компания.

Консорциум начело с японската Softbank купува дял от Uber от нейните досегашни акционери, както и нови акции, съобщава ВВС. Общо сумата на сделката е в размер на 9,3 млрд. долара.

Според информацията Каланик, който през юни се оттегли от поста на изпълнителен директор, продава свои акции за 1,4 млрд. долара.

Съоснователят беше принуден да напусне поста след поредица от скандали, но въпреки това връзката му с Uber остана силна. Той все още е директор на компанията, като в рамките на продажбата се раздели с приблизително една трета от активите си. Това означава, че дори след нея той все още притежава акции за около 3 млрд. долара. 

От сделката за 9,3 млрд. долара на консорциума близо 1,25 млрд. долара са парична инвестиция в нови активи, а останалите ще отидат при настоящи инвеститори на Uber.

От компанията определиха споразумението като „страхотен резултат за нашите акционери, служители и клиенти“. Softbank, която и досега беше инвеститор, посочи в изявление, че очаква с нетърпение „да помогне на Uber да се сдобие с дори още по-голям световен успех“.

В рамките на сделката управителният й съвет увеличава броя си от 11 на 17 директори, като инвеститорската група на японската банка поема две от новите места.

Друг ключов инвеститор е и базираната в Сан Франциско група Dragoneer.

Промяната идва след трудна година за Uber, в която компанията беше ударена от скандал за сексуален тормоз, разследване на регулаторните органи и съдебно дело за предполагаема кражба на технологии.

От своя страна със сделката SoftBank продължава тенденцията за инвестиции в технологичния сектор. Банката подкрепи китайската Didi Chuxing и азиатското приложение за таксита Grab наред с други компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още