IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Parler дава Amazon на съд след спирането на хостинга

Най-големият онлайн търговец премахва от магазина си продукти, свързани с QAnon

10:12 | 12.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Parler – социална мрежа, използвана от някои поддръжници на американския президент Доналд Тръмп, дава на съд Amazon, след като компанията на Джеф Безос реши да спре да хоства уеб съдържанието на Parler.

Amazon твърди, че Parler е нарушила правата на услугите на нейното облачно подразделение Amazon Web Services (AWS), както и че не е успяла да се справи с нарастващото съдържание с насилие.

В иск, подаден в понеделник във федералния съд в Сиатъл, Parler твърди, че Amazon Web Services е премахнала компанията от облачните сървъри по политически и антиконкурентни причини. Консервативната социална мрежа, основана през 2018 г., спечели популярност сред поддръжниците на президента Тръмп след щатските избори през ноември.



В жалбата си Parler обвини също така Amazon, че прилага двоен стандарт в сравнение с други платформи, отбелязвайки, че Twitter наскоро е подписала многогодишна сделка за уеб хостинг с компанията, пише The Wall Street Journal.

Междувременно Amazon.com обяви, че работи по премахването на част от свързваните с QAnon продукти от онлайн магазина си, а за целта се позовава на политики, които забраняват обидни стики или друго неподходящо съдържание, предава Ройтерс.

Най-големият търговец на дребно си навлече гнева на мнозина, защото предлага дрехи с отличителните знаци на QAnon и книги, свързани с нея, ден след като последователи на QAnon  се присъединиха към щурма на Капитолия миналата седмица, който доведе до смъртта на петима души.

Поддръжниците на QAnon разпространяват конспирации в социалните мрежи, базирани на уеб публикациите на анонимен човек „Q”, като твърдят, че той е вътрешен човек от администрацията на американския президент Доналд Тръмп.

Те публикуват неоснователни твърдения, че Тръмп тайно се бори с глобална група от сексуални насилници на деца, сред които попадат популярни демократи и личности от Холивуд. 

Преди време Amazon стана обект на критики заради обяви за продукти, промотиращи екстремистки виждания, като книги, отричащи Холокоста. След това компанията премахна проблемните обяви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още