IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на борда на Samsung подаде оставка, след като влезе в затвора

Очаква се някой от другите членове на борда да заеме мястото на Лий Сан-хън

12:28 | 14.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Председателят на борда на директорите на Samsung Electronics Лий Сан-хън, който беше обвинен и вкаран в затвора за саботиране на дейности на профсъюзи, подаде оставка от южнокорейската компания, обяви тя днес, цитирана от Ройтерс.

Оставката беше подадена по-малко от две години, след като назначението на Лий раздели позициите на председател и главен изпълнителен директор за първи път в опит за засилване на прозрачността и независимостта на най-големия производител на чипове за памет в света. Това се случи в навечерието на корупционния скандал, включващ наследника на групата Лий Дзие-юн.

“Samsung претърпя сериозен неуспех в стремежа да укрепи борда си... и ще се нуждае от свежо лице, което да промени това“, коментира Пак Ю-гън, ръководител на компанията за проучвания CEO Score, допълвайки, че ходът е бил очакван, като се има предвид, че Лий е в затвора.

Samsung заяви, че наследникът на Лий ще бъде назначен в близко бъдеще и ще бъде избран от настоящите членове на борда, който включва шестима външни директори и трима вътрешни за организацията. Последните са тримата главни изпълнителни директори на подразделенията за компоненти, мобилни решения и потребителска електроника на Samsung.

Промяната на върха на мениджмънта се случва в момент, в който Лий Дзие-юн е изправен ред дело по обвинения, че е давал подкуп на приятел на бившия южнокорейски президент Пак Кън-хе, за да спечели подкрепа от правителството за плана си за наследяване на конгломерата.

През декември Лий Сан-хън получи присъда от година и половина лишаване от свобода за саботиране на активностите на профсъюз. Той обжалва решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още