IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбата на бизнеса с чипове на Toshiba ще се забави

Отлагането ще е с поне месец, коментира Bloomberg

11:50 | 30.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След като изчакаха повече от година, за да научат каква ще бъде съдбата на бизнеса с чипове за памет на Toshiba, инвеститорите ще трябва да изчакат още малко, коментира Bloomberg.

Японският технологичен гигант ще пропусне първоначалния краен срок за завършване на продажбата на подразделението за 2 трлн. йени (19 млрд. долара) до края на март, като ще отложи отделянето на най-големия си бизнес с поне месец.

Сделката с група, водена от Bain Capital, все още не е одобрена от китайските регулатори, които все още преценяват какво ще е влиянието върху най-големия пазар на чипове в света. Дори и да има яснота през последните два дни на месеца, вероятно няма да има достатъчно време за завършване на всички процеси, така че сделката да стане официална. Съгласно условията на споразумението новият краен срок за завършването на придобиването ще е 1 май, а Toshiba ще се нуждае от одобрение от регулаторите до 13 април, за да го изпълни.

Toshiba, която създаде технологията за NAND чипове, предложи този свой бизнес за продажба, за да се справи със счетоводните си проблеми и милиардите долари загуба през 2017 г. във връзка с нейното звено за енергетика в САЩ. Ако сделката с Bain се провали, Toshiba има поне три възможности – да предоговори условията, евентуално получавайки по-висока цена, да листне на борсата бизнеса с чипове или той да си остане нейно подразделение.

Твърди се, че представители на Министерството на търговията в Китай са притеснени за ролята на SK Hynix, която е част от консорциума купувач. Южнокорейският производител на чипове може да се окаже със значителен дял в бизнеса, консолидирайки силата сред топ играчите, твърдят източници, запознати с въпроса. Министерството също може да постави условия, която да повлияят на стойността на бизнеса, като да изискат Toshiba да замрази цените например.

Към четвъртък вечерта Toshiba все още не беше получила одобрение от някои антитръстови регулатори, но компанията все още планира да продължи процеса на продажба, завършвайки го възможно най-скоро, коментира говорителят на компанията Риой Шинохара.

Въпреки че базираната в Токио компания сключи сделката с Bain, когато отчаяно се нуждаеше от пари и трябва да избегне излизане от борсата, тя вече не се нуждае от тях. Toshiba увеличи капитала си с продажбата на активи от бизнеса си в сферата на енергетиката за 410 млрд. йени, както и с продажбата на нови акции за 600 млрд. йени. Същевременно бизнесът с чипове стана още по-ценен. Той генерира 205 млрд. йени оперативна печалба за фискалното първо полугодие, което е близо 90% от общата печалба на компанията за периода.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още