IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резервациите и приходите на Airbnb растат, но несигурността остава

Платформата за краткосрочни наеми предупреди инвеститорите да са предпазливи заради разпространението на новите варианти на COVID

13:32 | 13.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Gabby Jones/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Туристи от страни с висок процент на ваксинираните „стимулират възстановяването на пътуванията“, съобщи Airbnb в четвъртък, след като обяви силен ръст на приходите за тримесечието, предава Financial Times.

Същевременно платформата за краткосрочни наеми предупреди, че „глобалното разпространение на вариантите на COVID“ и непоследователните местни регулации може да засегнат броя на резервациите по-късно тази година и посъветва инвеститорите да са нащрек за възможността за отстъпление.

„Все още не знаем доколко хората ще искат да пътуват през есента спрямо лятото, отбеляза Airbnb.

Цената на акциите на платформата за резервиране на места за настаняване намаля с 3% в следборсовата търговия.

За периода април-юни трансграничните пътувания са набрали инерция спрямо първото тримесечие, тъй като туристите са се възползвали от смекчените ограничения и са проявили по-голямо желание да пътуват на по-далечни разстояния.
Дестинации с висока наличност на ваксини отчитат особено голям брой резервации, съобщи компанията в писмо до акционерите.

Приходите през второто тримесечие са достигнали 1,34 млрд. долара, което е почти четири пъти повече спрямо същия период на 2020 г. и с 10% над нивото през 2019 г. Wall Street очакваше приходи от 1,26 млрд. долара, сочат данни на FactSet.

Общият обем на резервираните нощувки и преживявания през второто тримесечие е нараснал с почти 200% спрямо 2020 г. до 83,1 млн, което е над очакванията на анализаторите за 79,2 млн. Преживяванията са допълнителни дейности към нощувките в имоти, отдавани под наем в Airbnb, като кулинарни уроци или обиколки.

Този растеж е допринесъл за „най-силните тримесечни приходи в историята“, каквито са били очакванията на платформата, като те са значително над предпандемичното трето тримесечие на 2019 г. Компанията е отчела неотдавна най-голямата си нощ на резервации.

„Миналата събота вечер над 4 млн. гости от цял свят отседнаха в имоти в Airbnb“, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Брайън Чески. „Това е повече от цялото население на Лос Анджелис“, допълни той.

Airbnb обаче предупреди инвеститорите, че компанията е изправена пред нова несигурност към края на годината.

„Напредъкът на ваксинациите, овладяването на новите варианти и ограниченията за пътувания извън САЩ ще продължат да бъдат ключови фактори“, отбеляза компанията в писмото до акционерите.

„В резултат на това очакваме резервираните нощувки и преживявания през третото тримесечие значително да изпреварят броя през третото тримесечие на 2020 г., очакваме резервираните нощувки и преживявания да намалеят спрямо второто тримесечие и да останат под нивата от третото тримесечие на 2019 г.“, съобщи компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още