Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Съдът на ЕС отмени споразумението със САЩ за трансфер на данни

Според институцията данните на европейците не са достатъчно защитени от неправомерно използване съобразно американските закони за наблюдение и сигурност

Съдът на ЕС отмени споразумението със САЩ за трансфер на данни

Снимка: архив Ройтерс

Съдът на Европейския съюз (ЕС) отмени днес със свое решение споразумението между ЕС и САЩ за трансатлантическия поток от данни Privacy Shield, с което поставя на риск дейността на хиляди компании, вижда се от решението, публикувано на сайта на Съда.

Институцията обаче одобрява друга система за прехвърлянето на данни – Стандартни договорни клаузи, предава Bloomberg. Условието е контролните органи да спират или забраняват трансферите на данни извън ЕС, ако няма достатъчни гаранции за тяхната защита. 

Още по темата

Съдът на ЕС постанови, че споразумението Privacy Shield не осигурява достатъчно защита на европейците от американските закони за наблюдение и сигурност.

С решението си на практика органът подкрепя австриеца Максимилиян Шремс, който заведе серия дела, включително и жалба в службата за защита на данните в Ирландия, заради прехвърлянето на негови лични данни като потребител на Facebook от Ирландия в САЩ. През 2018 г. съдебните власти в Ирландия отхвърлиха жалбата, но Висшият съд в страната отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС. На практика с решението от днес Съдът на ЕС отхвърля ирландското решение.

Шремс заведе дело и пред австрийски съдилища. Заради неговите дела Съдът на ЕС суспендира споразумението между ЕС и САЩ за прехвърляне на данни Safe Harbour през 2015 г.

Съдиите постановяват, че споразумението Privacy Shield не съответства на общия регламент за защита на данните (GDPR) поради недостатъчни защитни мерки срещу достъп до данни на ЕС в момента, в който те се изпращат през Атлантическия океан.

„Ограниченията за защита на личните данни, произтичащи от вътрешното законодателство на САЩ относно достъпа и използването от американските публични органи на такива данни, прехвърлени от Европейския съюз, означава, че данните на гражданите на ЕС не са в безопасност“, посочва се в решението на Съда на ЕС.

Според текстовете лицата, чиито данни се прехвърлят на трета страна въз основа на стандартни клаузи за защита на данните, трябва да се ползват с ниво на защита, което по същество е равностойно на гарантираното в Съюза с общия регламент за защита на данните.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Дълбок поклон!

Още от Новини
Газпром придоби мажоритарен дял в най-голямата социална мрежа в Русия