IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС отмени споразумението със САЩ за трансфер на данни

Според институцията данните на европейците не са достатъчно защитени от неправомерно използване съобразно американските закони за наблюдение и сигурност

13:58 | 16.07.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Съдът на Европейския съюз (ЕС) отмени днес със свое решение споразумението между ЕС и САЩ за трансатлантическия поток от данни Privacy Shield, с което поставя на риск дейността на хиляди компании, вижда се от решението, публикувано на сайта на Съда.

Институцията обаче одобрява друга система за прехвърлянето на данни – Стандартни договорни клаузи, предава Bloomberg. Условието е контролните органи да спират или забраняват трансферите на данни извън ЕС, ако няма достатъчни гаранции за тяхната защита. 

Съдът на ЕС постанови, че споразумението Privacy Shield не осигурява достатъчно защита на европейците от американските закони за наблюдение и сигурност.

С решението си на практика органът подкрепя австриеца Максимилиян Шремс, който заведе серия дела, включително и жалба в службата за защита на данните в Ирландия, заради прехвърлянето на негови лични данни като потребител на Facebook от Ирландия в САЩ. През 2018 г. съдебните власти в Ирландия отхвърлиха жалбата, но Висшият съд в страната отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС. На практика с решението от днес Съдът на ЕС отхвърля ирландското решение.

Шремс заведе дело и пред австрийски съдилища. Заради неговите дела Съдът на ЕС суспендира споразумението между ЕС и САЩ за прехвърляне на данни Safe Harbour през 2015 г.

Съдиите постановяват, че споразумението Privacy Shield не съответства на общия регламент за защита на данните (GDPR) поради недостатъчни защитни мерки срещу достъп до данни на ЕС в момента, в който те се изпращат през Атлантическия океан.

„Ограниченията за защита на личните данни, произтичащи от вътрешното законодателство на САЩ относно достъпа и използването от американските публични органи на такива данни, прехвърлени от Европейския съюз, означава, че данните на гражданите на ЕС не са в безопасност“, посочва се в решението на Съда на ЕС.

Според текстовете лицата, чиито данни се прехвърлят на трета страна въз основа на стандартни клаузи за защита на данните, трябва да се ползват с ниво на защита, което по същество е равностойно на гарантираното в Съюза с общия регламент за защита на данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Дълбок поклон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още