IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алкохолната индустрия в ЕС се подготвя за регулация на етикетите

Производителите скоро ще трябва да посочват съставките и хранителната информация на напитките

13:34 | 03.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Алкохолната индустрия в ЕС подготвя собствени регулации на етикетите, съобщава EurActiv. Според информацията производителите ще могат да изберат дали да опишат всички подробности за напитките на етикета, или да пускат тази информация онлайн.

Очакванията са, че правилата ще бъдат обявени публично по-късно през този месец.

Саморегулацията идва след близо две години отлагане на призивите от Европейската комисия, която призова за изготвяне на правила за етикетирането на алкохолните напитки.

По правилата в момента на етикетите на алкохолните напитки не е задължително да бъдат описани съставките, както е при храните.

В момента споровете са дали тази информация да бъде онлайн или "офлайн". Според алкохолната индустрия в интернет ще има повече яснота, но потребителски групи посочват, че хората рядко проверяват онлайн хранителните информация на продуктите.

Другото предизвикателство е каква да е мерната единица, на базата на която да бъде посочена информацията за съставките - по отношение на течностите обикновено в ЕС се посочва на 100 милилитра. Производителите на високоалкохолните напитки обаче настояват за тях изискването да е на чаша - в Европа количеството обикновено е 30 милилитра. Бирената индустрия обаче не споделя това мнение.

По информация на EurActiv представители на алкохолните производители в ЕС ще имат среща с комисаря по въпросите на здравето Витянис Андрюкайтис и ще му представят идеите си. Правилата ще засегнат производителите на бира, вино и високоалкохолни напитки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още