IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската класика McDonald’s спира дейност в Русия

Докато продължава спирането ще се изплащат заплати на служителите. Мярката важи и за Украйна

22:32 | 08.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Американската верига заведения за бързо хранене McDonald’s съобщи днес, че временно ще затвори всичките си 850 обекта в Русия в отговор на руската инвазия в Украйна, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Компанията каза, че ще продължи да плаща на своите 62 хил. служители в Русия "които са излели сърцата и душите си в нашата марка McDonald’s. В отворено писмо до служителите президентът и главен изпълнителен директор Крис Кемпчински написа, че затварянето на заведенията е правилната постъпка.

"Нашите ценности означават, че не можем да пренебрегнем ненужното човешко страдание, което се случва в Украйна", каза Кемпчински. Той добави, че не се знае кога компанията ще може отново да отвори заведенията.

McDonald’s също така временно затвори и 100 заведения в Украйна и продължава да плаща и на техните служители. Компанията може да понесе сериозен финансов удар заради затварянията. По данни от компанията заведенията в Русия и Украйна допринасят за 9 процента от годишната й печалба или около 2 милиарда долара.

За разлика от други вериги за бързо хранене в Русия, които са притежавани от франчайзи - включително KFC, Pizza Hut и Burger King - McDonald’s притежава 84 процента от заведенията си в Русия. Расте натискът срещу McDonald’s и други компании, които все още са в Русия, като Coca-Cola и PepsoCo, да се изтеглят от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За рашистите Макдоналдс е изискан ресторант. Днес и Хайнекен, Пепси и Кока кола са обявили напускане. Скоро могат да ходят на сладкарница, където да ядат подсладена гречка с халба кефир! Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Отдавна не съм се отбивал в McDonalds. Преди моя близка работеше там и минавах от време на време да се видим. Със статията разбудихте любопитството ми докъде са я докарали. :) Ще ги посетя събота/неделя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
wart
преди 2 години
Много добре , че ги затварят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Един от случаите, когато им правят услуга, но го представят като тяхна загуба :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
cyclop
преди 2 години
Сериозно, това е заглавието? Това го написахте наистина и неиронично? "Американската класика"? Една от най-долнопробните, вероятно най-долнопробната верига за бързо хранене на планетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още