IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Danone изгони по-рано от предвиденото шефа си

Компанията загуби една четвърт от пазарната си стойност в рамките на една година

16:30 | 15.03.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Еманюел Фабер си тръгва по-рано от предвиденото. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Еманюел Фабер си тръгва по-рано от предвиденото. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Френският концерн от хранително-вкусовата промишленост Danone уволни преждевременно шефа си Еманюел Фабер под натиска на акционерите. Фабер освобождава поста си незабавно, съобщи групата в понеделник.

Новият председател на Борда на директорите е Жил Шнеп, бившият шеф на френския електронен концерн Legrand. Докато бъде намерен нов главен изпълнителен директор, Вероник Босета и Шейн Грант ще ръководят групата преходно.

За раздялата с Фабер стана ясно преди две седмици - под натиска на инвеститорите. По това време обаче все още се говореше, че той ще остане председател на Съвета на директорите на Danone. Първоначално той не трябваше да предава отговорността за ежедневния бизнес, докато не бъде намерен нов главен изпълнителен директор.

Инвестиционният фонд Artisan Partners, третият по големина акционер в Danone с дял от 3% капитала на компанията, настоя за пълно напускане на Фабер, и то незабавно, предава DPA.

Danone загуби една четвърт от пазарната си капитализация в рамките на една година. Затова Artisan Partners и фондът Bluebell Capital Partners оказват от месеци натиск Фабер да бъде изгонен. Те обвиняваха 57-годишния мениджър в лошо управление в размките на коронакризата.

През 2020 г. продажбите на Danone се свиха с 6,6% до 23,6 милиарда евро. Продажбата на бутилирана питейна вода дори се срина с над 20 процента.

Фабер е генерален директор на Danone от 2014 г. и главен изпълнителен директор от 2017 г. Той инициира процес на преструктуриране, който предвижда съкращаване на до 2 хил. работни места. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
ми ше го изгони ... много зеха да лъжат с грамажа на "киселото мляко" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още