IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струват медалите на Олимпийските игри в Пьонгчанг?

Според правилата на Международния олимпийски комитет всеки златен медал трябва да съдържа поне шест грама 24-каратово злато

16:40 | 17.02.18 г.
<p>
	Победителите от ски бягането на 15 км свободен стил.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Победителите от ски бягането на 15 км свободен стил. Снимка: Архив Ройтерс

От емоционална гледна точка олимпийският медал може да е безценен. Кой би могъл да определи цена на дългогодишните усилия, които един спортист трябва да положи, за да се качи на почетната стълбичка?

Тези дни почти 3000 спортисти си дават среща на Зимните олимпийски игри, които се провеждат в южнокорейския град Пьончан. Тези с най-добри резултати са възнаграждавани с медал на шията, който може би оправдава всички положени усилия.

От икономическа гледна точка обаче стойността на всеки медал зависи от пазарни правила, при които се взимат предвид от разходите за използваните материали при производството до пътя на спортиста и контекста на Олимпийските игри, при които го е спечелил, пише ВВС Mundo.

Така например през 2013 г. бяха платени рекордните 1,47 млн. долара за един от четирите медала, които Джеси Оуенс спечели през 1936 г. на Олимпийските игри в Берлин.

Този спортист беше най-награждаваният на игрите, а афроамериканският му произход нанесе тежък удар върху теорията за превъзходството на арийската раса, прокламирана от нацисткия лидер Адолф Хитлер.

Повече сребро, отколкото злато

За Олимпиадата в Пьонгчанг организаторите са поръчали производството на 259 комплекта медали. Всички имат еднакви размери – диаметър от 92,5 мм., но теглото им в грамове варира – 586 за златните медали, 580 за сребърните и 493 за бронзовите.

Допълнителните шест грама на златните медали спрямо сребърните са всъщност голямата разлика, тъй като и двата вида медали са изработени от чисто сребро, но първите имат златно покритие.

Последният път, когато златните медали действително са изработени от този метал, е на Олимпийските игри в Стокхолм през 1912 г. Оттогава съставът им варира. Според действащия правилник на Международния олимпийски комитет (МОК) всеки златен медал трябва да съдържа поне шест грама 24-каратово злато.

Каква е разликата в цената на медалите?

По настоящи цени на златото, които са около 42 долара за грам, само покритието на всеки златен медал струва около 252 долара. Към това трябва да се прибавят около 307 долара за съдържанието на сребро, което се търгува за около 0,53 долара за грам.

Така всеки златен медал би струвал около 559 долара, а всеки сребърен медал – около 307 долара. Колкото до бронзовия медал, съставът му е 90% мед и 10% цинк, така че материалната му стойност е малка.

Корейската марка

При производството на медалите освен необходимите метали организаторите на Олимпийски игри винаги опитват да внедрят някои отличителни елементи, които напомнят за стойности и символи, свързани със страната домакин.

В случая на Пьонгчанг медалите са дело на южнокорейския дизайнер Лий Сук-во, който е вградил някои от съгласните на корейската азбука Хангъл като връзка с културата на страната и като символ на усилията на спортистите, участващи на игрите.

Дизайнът е вдъхновен от здравината на дънера на дърветата и предната част показва олимпийските кръгове. От вътрешната страна са показани дисциплината, в която се е състезавал атлетът, и логото на Пьонгчанг 2018.

Лентата, на която са окачени медалите, също е отличителна. Изработена е от типичен южнокорейски плат, който е лек и с високо качество. Медалите вървят с дървена кутийка на леки вълни, вдъхновени от стряхата на традиционните корейски къщи ханок.

Колкото до историческия контекст, лесно е да си представим, че тези медали могат да струват много повече в бъдеще, ако сближаването по повод Олимпийските игри между Южна и Северна Корея се окаже нещо повече от приятелски жест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още