Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Компанията на Харви Уайнстийн отива в женски ръце

Бизнес дамата Мария Контрерас-Суийт ще е начело на ръководството на новото студио, което ще наследи Weinstein Company

Компанията на Харви Уайнстийн отива в женски ръце

Харви Уайнстийн Снимка: архив Ройтерс

Компанията, чийто съосновател е продуцентът Харви Уайнстийн, беше купена и вече ще бъде управлявана от доминиращо женски управителен съвет.

Бизнес дамата Мария Контрерас-Суийт е начело на инвестиционната група, която е платила 500 млн. долара за активите на студиото, които включват и права върху 277 филма и телевизионни програми, съобщава ВВС.

В цифрата влизат и близо 90 млн. долара под формата на компенсации за жертвите на продуцента, обвинен от редица жени в сексуален тормоз и изнасилване.

По-рано през седмицата Weinstein Company обяви, че възнамерява да подаде документи за банкрут. Сделката обаче беше договорена с помощта на главния прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман, като по този начин ще се запази и част от досегашния персонал на предприятието, наброяващ 155 души. 

Още по темата

По думите на Контрерас-Суийт, която бе начело на Администрацията на малкия бизнес в САЩ при управлението на Барак Обама, новите собственици ще „стартират нова компания с нов управителен съвет и нова визия“.

„Жени ще бъдат значими инвеститори в новата компания и ще контролират акциите ѝ с право на глас“, посочи тя.

От Управителния съвет на Weinstein Company заявиха, че според тях сделката е „положително развитие“ като се имат предвид „изключително трудните обстоятелства“ около сключването ѝ.

Новата развлекателна група ще наследи дълг от 225 млн. долара, като ще отговаря и за учредяването на фонда за компенсации за жертвите на Уайнстийн.

По-рано миналия месец прокурор Шнайдерман внесе съдебен иск срещу Weinstein Company с мотива, че управителният съвет не е защитил служителите от сексуален тормоз и заплахи. Той обвини студиото, както и Харви Уайнстийн и неговият брат и съосновател Робърт, в нарушения на човешките права, на правата на личността и на правото на труд. 

Внасянето на съдебния иск е резултат от четиримесечно следствие, в което служителите, експертите и жертвите на Харви Уайнстийн са били разпитвани, а архивите и електронната кореспонденция на фирмата са били щателно проверени, уточни прокурорът. 

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
"Отмъстителите: Краят" подобри рекорда на "Аватар" за най-касов филм