IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на Arcadia и Debenhams излагат на риск 25 000 работни места

Секторът за търговия на дребно във Великобритания понесе два поредни удара в рамките на по-малко от 24 часа

17:38 | 01.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Секторът за търговия на дребно във Великобритания понесе един от най-тежките си удари досега, след като проблемите на две от най-разпознаваемите имена в индустрията поставиха на риск 25 000 работни места за по-малко от 24 часа.

Във вторник търговецът Debenhams съобщи, че подготвя да затвори магазините си в страната, след като не успя да намери купувач. Късно в понеделник пък Arcadia Group – собственик на марки като Topshop и Dorothy Perkins, обяви, че открива производство по несъстоятелност.

И двете компании държат обекти по молове и търговски улици в цялата страна от десетилетия, като оперират общо около 600 магазина. Всичко това се случва на фона на продължаващите опити – някои успешни, други не, на компаниите в сектора да се пригодят към променящите се потребителски навици към онлайн пазаруването. Индустрията е напът да загуби 235 000 работни места, показват данни на организацията Centre for Retail Research.

Провалът на Arcadia и Debenhams е наистина „опустошителен“ в страна, където представянето на обектите по търговските улици е все по-лошо, смята Ричард Лим, главен изпълнителен директор на консултантската компания Retail Economics.

Debenhams, верига магазини с 232-годишна история, от години изпитва затруднения на фона на пренасочването на потребителите към онлайн пазаруването и намалените посещения на физически обекти. През април компанията подаде документи за продължаване на дейността си под управление на синдик, докато търси купувач.

Веригата обяви решението да свие бизнеса си, след като преговорите за продажба на JD Sports Fashion Plc се провалиха. Arcadia пък е най-големият концесионен партньор на Debenhams и след неговите затруднения от JD Sports обявиха, че покупката вече не изглежда така привлекателна.

Решението на Debenhams е удар по нейните кредитори – консорциум от финансови инвеститори, сред които Silver Point Capital и GoldenTree Asset Management, които поеха контрол върху компанията миналата година, след като тя не можа да се справи с дълг за 720 млн. паунда. По това време Debenhams отказа оферта от бизнесмена Майк Ашли, основател на Frasers Group.

Междувременно Arcadia назначи Deloitte за синдик и компанията сега има осем седмици да изготви предложение за управлението на бизнеса, което може да включва продажба на части или на цялата група. Засега не са обявени съкращения на работни места, но такива могат да се появят през идните седмици, тъй като непечелившите магазини по всяка вероятност ще бъдат затворени.

За компанията работят 13 000 души в 466 магазина, 444 от които са във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още