IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смяна на поколенията на върха на компанията майка на Zara

Дъщерята на основателя на Inditex Марта Ортега става ръководител на Борда на директорите, а модната компания има и нов главен изпълнителен директор

14:08 | 30.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Магазин на Zara. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Магазин на Zara. Снимка: Bloomberg LP

Испанската Inditex - компанията майка на Zara, обяви изненадващо промяна в мениджмънта си. Дъщерята на основателя на компанията Амансио Ортега - Марта Ортега - ще поеме председателството на Борда на директорите през април, съобщи испанската модна група във вторник. С това се завършва смяната на поколенията, която баща ѝ инициира преди около десет години. По това време Амансио Ортега предаде управлението на борда на директорите на Пабло Исла, който сега прави място за Марта Ортега, предава Bloomberg.

Според Inditex 37-годишната Марта е заемала различни корпоративни позиции през последните 15 години. Успоредно с това модният търговец на дребно със своите марки Zara, Massimo Dutti, Bershka и Pull & Bear сменя и изпълнителния си директор.

Оскар Гарсия Масейрас, главен съветник в Inditex от март, ще замени главния изпълнителен директор Карлос Креспо, който е на поста от две години. 59% от най-голямата борсово листната компания в Испания са собственост на основателя и най-богатия човек в страната. Според данни на Refinitiv Сандра Ортега, дъщеря на Амансио Ортега от първия му брак, държи втория по големина пакет акции с обем от почти 5%. 

Смяната на поколенията не се прие добре на фондовия пазар. Акциите на Inditex се обезцениха с около 5% в Мадрид. Анализаторите на Kepler Cheuvreux разкритикуваха момента на вземане на решението. Двамата нови топ мениджъри тепърва ще трябва да докажат, че могат безопасно да контролират модния търговец на дребно в разгара на кризата с коронавируса, поясняват анализаторите.

„Въпреки че тази преходна фаза изглежда беше подготвена вътрешно, напускането на Пабло Исла може да остави голяма празнота в краткосрочен план“, е цитиран от Bloomberg Седрик Роси, анализатор в Bryan Garnier.

Inditex стана един от първите големи европейски търговци на дребно на дрехи, които достигнаха нивата си на продажби и печалба от преди пандемията, тъй като собственикът на Zara се възползва от навлизането в онлайн търговията. Приходите са се увеличили повече от два пъти през шестте месеца до юли, съобщи компанията по-рано.

Ортега ще стане неизпълнителен председател от 1 април, когато Исла ще приключи 17-годишната си кариера в търговеца на дребно. Исла каза пред репортери, че от известно време компанията е подготвяла промените зад кулисите. 

37-годишната Марта Ортега

Ортега ще трябва да се справи с новите конкурентни заплахи, тъй като онлайн търговците на дрехи Shein Group и Zalando SE печелят пазарен дял за сметка на утвърдени марки. Alantra Equities нарече промените в ръководството „лоши новини“, тъй като Исла е труден за замяна, а новият главен изпълнителен директор няма опит в търговията на дребно.

„Винаги съм казвала, че ще посветя живота си на надграждане върху наследството на моите родители, гледайки към бъдещето, но и учейки се от миналото“, каза Марта Ортега в изявление.

Въпреки че Ортега е заемала различни позиции в Inditex през последните 15 години, тя никога не е заемала висша мениджърска позиция. Тя е участвала най-много в укрепването на марката Zara, представяйки няколко първокласни колекции.

Марта Ортега също така не страни толкова много от публичността, колкото своя уединен баща, тя обикаля в лъскави социални кръгове и се появява на големи модни събития по целия свят. Баща ѝ е третият по богатство човек в Европа, с нетна стойност на активите от 71 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още