IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стриймингът дава тласък на независимите лейбъли в чужбина

Латинска Америка се радва на изключително бърз темп на растеж на приходите на независимите играчи

17:38 | 17.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Независимите звукозаписни компании се радват на ръст на международните приходи, докато стрийминг услуги като Spotify отварят чуждестранни пазари, които преди бяха достъпни само за местните музикални компании и за звукозаписните гиганти, които имат възможност за мащабни маркетингови кампани и идистрибуция по целия свят, пише Wall Street Journal.

Това разпространение на стриймига променя бизнеса на независимите звукозаписни играчи. В момента някои от тях получават близо половината от слушанията си през стрийминг от слушатели, които са извън страната, от която идват. А по-голямата част от този растеж се случва не изненадващи пазари.

В Латинска Америка приходите на независимите звукозаписни компании растат с три пъти по-висок темп на растеж от световния според Merlin. Организацията договаря сделки за дигитална дистрибуция от името на над 20 хил. независими лейбъла, базирани в 53 държави.

Бразилия наскоро изпревари Франция, Канада и Австралия като източник на музикални приходи за членовете на Merlin. Главният изпълнителен директор на компанията Чарлс Калдас прогнозра, че това ще стане петата по големина територия за групата през 2018 г. Мексико, Чили и Аржентина вече са в топ 20.

В документи, подадени по-рано този месец към Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ, Spotify твърди, че услугата ѝ се радва на по-бърз растеж в Латинска Америка, отколкото в Северна Америка или в Европа, въпреки че въпросните пазари имат много по-голям брой потребители, отколкото Латинска Америка.

Макар че звукозаписната индустрия вижда как определени пазари излизат на преден план като значими източници на приходи, международният растеж, задвижван от стрийминга, е по-ясно подчертан при независимите лейбъли, които нямат инфраструктурата за дистрибуция и продажба на физически формати по света. Преди създаването на Merlin музиката на повечето независими беше разпространявана от големите звукозаписни компании, които често не ги дистрибутираха в чужбина.

Делът на независимите компании в стрийминг платформите е по-голям, от дела им изобщо в историята на продажбите на произведения дигитално чрез сваляне или на физически носители. Членовете на лейбълите на Merlin в момента отговарят за около 14% от слушаното време през въпросните услуги.

Merlin е генерирала над 140 млн. долара приходи от аудио стрийминг в Латинска Америка миналата година. Това е с 18 пъти повече от събраното от организацията през 2014 г. - годината, в която Spotify и Google Play бяха пуснати в региона.

Организацията очаква да генерира над 60 млн. долара от музикален стрийминг в Латинска Америка през тази година, като американските независими лейбъли ще отговарят за около половината от тези приходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още