IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнам - струва си да го видиш

Страната е дом на повече от 50 отделни етнически групи, всяка със своя уникален език и обичаи

17:16 | 02.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Виетнам е страна, която крие невероятна екзотика и гарантирано ще погали окото и напълни душата на всеки пътешественик. Удивителната красота, разнообразната природа и интересните обичаи превръщат страната в една от големите туристически дестинации в Азия. В последните години Виетнам се превърна не просто в привлекателна локация за българите, но вече има и сравнително достъпни оферти.

Екскурзиите от България до Азия са сравнително изгодни спрямо пътешествията до други екзотични места като Бали, Малдивите или Доминикана. Различните екскурзионни пакети струват между 2 хил. и 3 хил. лева и варират според самата програма, периода и броя нощувки. Една от туристическите агенции у нас – Posoka.com, например предлага 9-дневна екскурзия с круиз до Виетнам срещу 2932 лв., в която се покриват всички разходи за самолетни билети, нощувки, трансфери и входни такси за различните забележителности. За сравнение, цените на подобни екзотични пътешествия до другите екзотики като Малдивите или Доминикана започват от 5 хиляди лева, което прави Виетнам много достъпна дестинация. В същото време тя предлага освен различни красиви гледки и възможност да преживеете незабравими моменти, които да ви обогатят.

Преди да изброим какво не трябва да пропускате да направите във Виетнам, не забравяйте, че все пак отивате в далечна неевропейска страна и трябва да се подготвите с някои практични неща. Доларът, например, е най-предпочитаната чужда валута във Виетнам, но избягвайте да използвате кредитни карти. Плащането в брой е най-сигурно. Също така се подсигурете с адаптер и универсален накрайник за контакт. Преди пътуването може да поискате други полезни съвети от туристическата си агенция, за да не се озовете в неприятна ситуация.

И след като всичко е готово, приключението във Виетнам може да започне.

Круиз около залива Ха Лонг

Задължително, и може би на първо място в програмата си, трябва да поставите залива Ха Лонг. Той е част от световното културно и природно семейство на ЮНЕСКО и се намира на североизточния бряг на Виетнам. Заради невероятните гледки най-добре е да го изследвате и с лодка. Може да направите обиколка на красивия залив с каяк или да се включите в различни луксозни круизи за една нощ.

Плаващите пазари на Виетнам

Най-добрият начин да се потопите в местната култура на Виетнам не са посещенията на музеи, а обиколка на вековните виетнамски плаващи пазари. Те се простират около делтата на река Меконг, в Югозападен Виетнам, където животът е напълно свързан с реката. Най-големият и най-известен плаващ пазар е Кай Ренг, близо до град Кан То. 



Всяка сутрин земеделците от близките села се събират, за да продават плодове, зеленчуци, цветя и занаятчийски предмети на лодки. Търговията обикновено започва от около 4 или 5 часа сутринта и продължава до обяд, така че е разумно да пристигнете колкото се може по-рано, за да станете свидетели на това зрелищно събитие в разгара си.

Обиколка на столицата Ханой и разходка с рикша „тук-тук“

Когато сте във Виетнам, непременно трябва да посетите столицата Ханой. Градът е основан през 1010 г. и към момента там живеят над 7,5 милиона жители. В столицата са запазени над 600 религиозни храма, а архитектурните му забележителности, като мавзолеят на „виетнамския Георги Димитров“ – Хо Ши Мин, историческият музей и пагодата
Тран Куок от VI в. трябва да бъдат задължително посетени. Ако търсите по-развлекателно преживяване, не пропускайте да си направите разходка с рикша „тук-тук“ из стария търговски квартал.

Оставете племената в Са Па да бъдат ваш екскурзовод за една вечер

Виетнам е дом на повече от 50 отделни етнически групи, всяка със своя уникален език и обичаи. В планинските села в околностите на Сапа живеят племената Хмонг, Дао и Зай. Те могат да бъдат най-добрият екскурзовод за всеки турист.
Отделете поне една вечер, в която да отседнете в някое от приветливите селски жилища и дегустирайте автентични регионални ястия. 

Разгледайте оризовите тераси на Му Чанг Чай

Трекингът над оризовите тераси във Виетнам задължително трябва да бъде вписан в списъка ви с неща, които да направите по време на пътуване до Виетнам. Никъде няма по-красиви тераси, отколкото в селския район на Му Чанг Чай в Северозападната провинция Йен Баи. Ако искате да видите оризовите тераси в цялата им изумрудена зелена слава, планирайте посещението си между юни – септември, когато е пикът на реколтата. Времето за прибиране на реколтата е от септември до началото на октомври - тогава полетата блещукат в ярко жълт цвят и също са много красиви. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още