IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Carplay: Apple иска да поеме контрола в колите на бъдещето

Управлението на централните системи в автомобила всъщност е една от основните компетенции на автомобилните производители

11:09 | 07.06.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА</em></p>

Снимка: ЕРА

Apple, най-високо оценяваната технологична компания в света, навлиза все повече на пазара на автомобили. С обновената версия на софтуера за автомобили Carplay Apple цели да преценява и показва ключови индикатори в автомобила, като скорост, ниво на горивото, ниво на маслото и навигация.

„Работим с производителите на автомобили, за да преосмислим изживяването в автомобила на всички екрани", заяви Емили Шуберт, изпълнителен директор в Apple, в понеделник по време на годишната конференция за разработчици WWDC. Сред партньорите са германски автомобилни марки като Mercedes, Audi и Porsche. През следващата година на пазара ще се появят първите автомобили с новата система.

Досега Carplay можеше да прехвърля съдържание от iPhone на екрана в автомобила. В бъдеще шофьорите ще могат да използват смартфона си за управление на почти всички функциите на автомобила, например на климатика. При демонстрацията на преработения софтуер Carplay превзе дисплея на монитора пред волана на водача с информация като скорост, ниво на горивото и брой обороти. Друг дисплей показваше навигационната система и информация за температурата в автомобила. „Обединяваме най-доброто от автомобила с най-доброто от iPhone", каза Шуберт.

Редица производители на автомобили работят с Apple, каза Шуберт, като показа слайд с 14 автомобилни марки. Освен германските концерни сред тях са и марки като Volvo, Nissan, Ford и Jaguar. Германият всекидневник Handelsblatt е питал няколко автомобилни производители за подробности относно сътрудничеството, но все още не е получен отговор.

Шуберт не даде конкретни данни за точния старт на новата система. Тя каза само, че първите автомобили, поддържащи новия Carplay, ще бъдат обявени през следващата година.

Управлението на централните системи в автомобила всъщност е една от основните компетенции на производителите на автомобили. През април Mercedes обяви, че ще инвестира повече от 200 млн. евро в така наречения Електрически софтуерен център (Electric Software Hub) в Зинделфинген, който ще обединява софтуер, хардуер и системна интеграция. 

Няколко компании от технологичния сектор се опитват да навлязат в автомобилния сегмент със собствени решения. Китайската технологична група Baidu също работи с германски производители на автомобили и засега предлага безплатно своята операционна система DuerOS.

Досега Carplay на Apple представляваше предимно вариант на приложенията в iPhone, адаптиран към екрана на автомобила. С последните разработки Apple се насочва и към операционна система за автомобил.

Разширеният Carplay беше един от най-важните анонси на Apple по време на конференцията за разработчици. Освен това беше представено следващото поколение лаптопи Macbook Air и Macbook Pro, които ще се доставят с подобрена версия на чипа M2, разработен от самата Apple. Apple представи и новата версия на операционната система за iPhone iOS 16. Повече вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
Аз искам пък да поема контрола над мисирките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Безсмислено извън категория. "шофьорите ще могат да използват смартфона си за управление на почти всички функциите на автомобила, например на климатика" Уха, еха, а мога да ползвам и КОПЧЕТОО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още