IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hertz се готви да подаде процедура за защита при фалит

Компанията е пропуснала сроковете за много лизингови договори и преговаря с кредиторите за снизхождение

11:57 | 05.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Hertz Global Holdings Inc. се готви да подаде процедура за защита при фалит в следващите дни, ако компанията не успее да преработи дълга си и не убеди кредиторите да удължат гратисния период при пропуснато плащане, предава Bloomberg.

Компанията за коли под наем е разговаряла с някои от кредиторите си как да облекчи тежестта си, без да се стигне до фалит, но преговорите са били тежки и затова Hertz се готви да подаде заявление за защита на глава 11 от щатското законодателство. По-вероятно е това да се случи във вторник вечерта, ако не бъде постигната сделка. Ситуацията все още може да се промени и подаването на тези документи не е сигурно, заявиха източници на агенцията, молейки за анонимност, защото обсъждат поверителни разговори. Представител на Hertz не е коментирал темата.

Американското законодателство позволява предоговаряне на редица договори чрез т. нар. Chapter 11 от законодателството за несъстоятелността, което дава възможност на компанията да опита да се преструктурира. Компанията разшири списъка си със съветници, за да включи FTI Consulting Inc., която е специализирана в случаи на преструктуриране и банкрут, поясняват още източници, потвърждавайки по-рана статия на Wall Street Journal.

Обхватните ограничения за пътуване, свързани с огнището на Covid-19 и глобалния икономически крах, тежат над приходите, особено в бизнеса с коли под наем. Въпреки че правителството на САЩ има план за 50 млрд. долара за авиокомпаниите, Hertz не е получил достъп до тази програма, а нейният главен конкурент, Avis Budget Group Inc., има по-силен баланс, с който навлиза в кризата.

Базираната в Естеро, Флорида, компания преговаря с кредиторите за облекчение, както и с Министерството на финансите на САЩ за възможността за спасяване. Но на фона на сриналото се търсене, прекалено големия автопарк и срива на цените за употребяваните автомобили Hertz няма достатъчно ликвидност, за да издържи до възстановяването на пазара.

Hertz започна да съкращава работници, за да запази паричния си поток през март, тъй като ограниченията за пътуване свиват продажбите. До 29 април Hertz разкри, че е пропуснала значителни лизингови плащания, свързани с колите ѝ под наем. Кредиторите дадоха на Hertz време до 4 май, за да намери решение, а главният изпълнителен директор Катрин Маринело каза в интервю по това време, че компанията прави всичко възможно, за да запази паричните средства и да получи снизходителност от страна на кредиторите, за да избегне фалит.

Hertz, първоначално известна като Rent-a-Car Inc., е основана в Чикаго през 1918 г. Според данни от февруари тя има операции в 12 000 града по целия свят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още