IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската Envision AESC влага 2 млрд. долара във втори завод за батерии в САЩ

С този ход компанията се стреми да прекъсне зависимостта си от Nissan и да увеличи производствения си капацитет на 300 ГВтч до 2026 г.

12:39 | 15.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският производител на електромобилни батерии Envision AESC Group обяви, че ще вложи 2 млрд. долара в изграждането на втори завод в САЩ, чрез който ще доставя батерии от следващо поколение на автомобилните производители.

Компанията, която доставя своите продукти предимно на японския автопроизводител Nissan Motors Co., планира да започне строителството на фабриката в Кентъки още тази година. Заводът ще започне да функционира най-рано през 2025 г. като се очаква да създаде около 2000 работни места. Главният изпълнителен директор на Envision AESC Шоичи Мацумото обяви плановете по време на посещение в американския щат, съобщава Nikkei Asia Review.

Съоръжението в Кентъки ще произвежда литиево-йонни батерии от следващо поколение, които имат 30% по-висока енергийна плътност и така ще се удължи пробегът на превозните средства. 

Envision AESC вече сключи сделка за доставка на батерии с германската Mercedes-Benz. Компанията планира да доставя батерии и на други автопроизводители, за да се освободи от зависимостта си от Nissan.

Годишният производствен капацитет на новата фабрика първоначално ще бъде 30 гигаватчаса (ГВтч), което е еквивалентно на батерии за 300 хил. електромобила. Максималното разширяване на капацитета може да достигне стойност от 40 ГВтч.

Envision AESC разполага с фабрики в Япония, САЩ, Великобритания и Китай. Миналата година компанията започна строителството на нов завод в японската префектура Ибараки, който ще може да доставя батерии за 70 хил.  превозни средства годишно. Първоначалната инвестиция възлиза на около 50 млрд. йени (398 млн. долара), като в крайна сметка може да нарасне двойно.

Концернът има планове за изграждане на нови съоръжения във Франция, Великобритания и в други страни. Целта на Envision AESC е да разшири глобалния си капацитет до 300 ГВтч годишно до 2026 г.

Компанията е основана като съвместно предприятие между Nissan, NEC и Tokin Corp. през 2007 г. До момента Envision е доставило батерии за около 650 хил. електрически коли, включително и за Nissan Leaf.

През 2019 г. бизнесът беше придобит от китайската компания за възобновяема енергия Envision Group, като Nissan запази 20-процентен дял.

Въпреки плановете за разширяване на списъка от клиенти продукцията от съоръженията на Envision AESC в Япония и Великобритания ще остане насочена към Nissan. Планираното съоръжение във Франция ще доставя батерии за Mitsubishi Motors, част от алианса с Nissan и Renault.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още