Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

IHS Markit намали прогнозата си за производство на автомобили с 6,2% за 2021 г.

Консултантската компания ревизира в посока надолу и оценката си за 2022 и 2023 г.

IHS Markit намали прогнозата си за производство на автомобили с 6,2% за 2021 г.

Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Консултантската компания IHS Markit, чиито прогнози за производството на автомобили се ползват от производителите, техните доставчици и анализаторите по целия свят, представи нови данни, които допълнително помрачават перспективите пред автомобилния сектор на фона на продължаващия недостиг на полупроводници в глобален план, съобщава Bloomberg. 

Още по темата

IHS Markit намали прогнозата си за глобалното производство на автомобили за тази година с 6,2%, или с 5,02 млн. превозни средства, и коригира в посока на долу очакванията си за производството през 2022 г. с 9,3 на сто, или с 8,45 млн. превозни средства.

Консултантската фирма също така снижи оценката си за 2023 г. с 1,1%, или с 1,05 млн. автомобила.

 "Това е най-голямата корекция на перспективите [пред пазара] за последните бурни девет месеца,", заяви IHS Markit.

Ревизиите отразяват проблемите, с които автомобилната индустрия се сблъсква през последните месеци на фона на проблемни доставки.

Още през лятото на миналата година автомобилните производители намалиха рязко поръчките си за нови чипове, когато държавите започнаха да налагат първите ограничителни мерки заради пандемията от Ковид-19, а това доведе до ограничаване на производството и преустановяване на работата в редица производствени съоръжения. По-бързото от очакваното възстановяване на търсенето на автомобили и нарастващите поръчки на потребителска електроника от страна на индустрията доведоха до недостиг на полупроводници за автомобилните производители, който впоследствие се пренесе и върху други сектори.

Рязкото застудяване в Тексас, пожарът във фабриката на японския разработчик на чипове Renesas и новите огнища на коронавирус в Югоизточна Азия допълнително усложниха ситуацията.

Последното прекъсване в доставките беше предизвикано от наложените ограничителни мерки в Малайзия, един от големите азиатски производствени хъбове за индустрията на чиповете. Според IHS правителствените мерки в страната могат да забавят възстановяването на производството поне до края на годината.

„Понижената прогноза за 2022 г. е голяма изненада“, споделя Дан Леви от Credit Suisse. „Според нас това е най-голямата корекция надолу на IHS по отношение на годишна прогноза“, добавя той.

Крис Макнали от Evercore ISI определи корекциите като „огромни“, допълвайки, че те предполагат, че общата прогнозна оценка за печалбата на акция на доставчиците на автомобилни компоненти трябва да спадне с 15 до 20%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Polestar показа кросоувъра Polestar 3, ще разработва собствена платформа