IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Nissan се оттегля заради финансово разследване

Хирото Саикава е получил допълнителни 47 милиона йени през 2013 г. чрез промяна в датата на изчислените му права за получаване на компенсация чрез акции

16:08 | 09.09.19 г.
<p>
	Хирото Саикава. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Хирото Саикава. Снимка: Ройтерс

Японският автомобилен концерн Nissan Motor, който е част от мощния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi, някога ръководен от изпадналия в немилост Карлос Гон, обяви по-рано днес, че главният оперативен директор Йошихиро Ямаучи ще заеме поста на главен изпълнителен директор на 16 септември, заменяйки Хирото Саикава, съобщава Nikkei Asia Review.

Като основна причина за оттеглянето на Саикава от ръководната позиция се посочва задълбоченото разследване относно неправомерно изплатена компенсация. 

Ямаучи ще заема временно длъжността до края на октомври. Комисията по назначаването ще обсъди по-късно кой ще поеме ръководния пост.

Сайкава беше подложен на натиск от страна на борда на директорите да подаде оставка. Японецът се изявяваше като ожесточен критик на бившия председател Карлос Гон, който беше арестуван за финансови злоупотреби.

Грег Кели, който беше близък с Гон, заяви в интервю, че Саикава е получил допълнителни 47 милиона йени (443 хил. долара) през 2013 г. чрез промяна на датата, на която са били изчислени неговите права върху увеличението на стойността на акциите (форма на касово уреждане на компенсация под формата на акции – бел.ред.).

В неделя Сайкава обяви намерението си да подаде оставка, след като призна, че е получил неправомерно завишено възнаграждение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още