IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Гон изгуби и последната ръководна позиция в Renault-Nissan-Mitsubishi

Бившият шеф на алианса е заменен като председател на Mitsubishi от главния изпълнителен директор на дружеството Осаму Масуко

10:24 | 21.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

Изпадналият в немилост пред японските власти Карлос Гон загуби и последната ръководна позиция, която заемаше във автомобилния съюз Renault-Nissan-Mitsubishi. Най-новият член на алианса, японската Mitsubishi Motors Corp, прекъсна връзките си с 65-годишния Гон, обвинен във финансови нарушения. Бившият председател на концерна вече е заменен от главния изпълнителен директор на дружеството Осаму Масуко, съобщава Bloomberg. 

Мандатът на Гон като председател на компанията не беше подновен от акционерите, с което се прекъсната официалната му връзка с най-големия автомобилен съюз в света, изграден именно от него през последните две десетилетия.

Mitsubishi се присъедини към тристранното партньорство през 2016 г., когато Nissan купи 34% от своя по-малък местен конкурент за около 2,3 млрд. долара. Концернът отчете най-голямата си загуба за повече от десетилетие, след като беше разкрито, че е извършила неправомерно измерване и манипулиране на данните за икономия на горивото.

Акционерите на Mitsubishi също одобриха в петък назначаването на Такао Като, който ще замени Масуко като главен изпълнителен директор.

Гон, който прекара 130 дена в затвора в Токио и сега е освободен под гаранция, категорично отрече обвиненията за прехвърляне на лични търговски загуби към автомобилопроизводителя и укриване на приходи.

Той се подготвя за съдебен процес, който вероятно ще започне през 2020 г. Второто досъдебно изслушване на Гон ще се проведе в понеделник.

В средата на май другият японски концерн в съюза, Nissan, обяви, че Хирото Саикава ще остане главен изпълнителен директор на компанията. Така автомобилостроителят подкрепи протежето на Карлос Гон, точно когато водещият акционер Renault настояваше за промяна в ръководството на японския автомобилостроител.

Повторното назначаване на Саикава вероятно ще се приеме като неочакван отпор към Renault, която настояваше за промяна в ръководството на Nissan като подготовка за преговорите за сливане.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още