IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Panasonic и Tesla планират да разширят партньорството си в областта на батериите

По-рано партньорите имаха доста обтегнати отношения

17:05 | 18.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bridget Bennett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bridget Bennett/Bloomberg

Финансовият директор на Panasonic заяви, че компанията се радва на силно търсене на батерийни клетки от американския си партньор Tesla и двете компании водят преговори да разширят съвместния си завод в Невада, който вече генерира печалба, предава Ройтерс.

Добрата прогноза беше направена след производствени проблеми и забавания в Tesla, които обтегнаха отношенията между партньорите в последните няколко години.

Наскоро Panasonic загуби статута си на ексклузивен доставчик на батерии на Tesla, но успя да преобърне съвместния им бизнес с батерии в САЩ, докато търсенето на електромобили на Tesla нараства.

Миналия месец Tesla отчете третата си поредна тримесечна печалба въпреки икономическото влияние на коронавирусната пандемия, което изненада инвеститорите.

„Наблюдаваме силно търсене от Tesla“ отвъд текущия капацитет от 35 гигаватчаса на завода в Невада, коментира главният финансов директор на Panasonic Хироказу Умеда. „В момента водим преговори“ за разширяване капацитета на завода, твърди още той.

В периода януари-март фабриката генерира печалба за второ поредно тримесечие, допълва финансовият директор.

Умеда подсказва, че Panasonic разработва нови батерии с Tesla. „Ще се стремим да подобряваме материалите и технологиите през финансовата година“, обяви той.

Бизнесът на Tesla с батерии е лъч светлина за иначе проблемните финансови резултати на Panasonic, която беше засегната от затваряне на заводите и проблеми с веригата за доставки на лаптопите ѝ, пералните машини, автомобилните компоненти и заводското оборудване.

Оперативната печалба на групата за годината, завършила през март, се срина с 29% до 284 млрд. йени (2,7 млрд. долара).

Panasonic не даде прогноза за текущата година заради несигурността около влиянието на коронавируса, с което се присъедини към редица други японски компании за електроника, включително Sony и Canon, които се въздържаха от прогнози.

Средната прогноза на анализаторите беше за 225,46 млрд. йени печалба за текущата фискална година.

Компанията е предпазлива към разширяването на партньорството с Tesla, след като инвестицията ѝ за 1,6 млрд. долара в завода в Невада, чието строителство започна през 2014 г., не успя да донесе стабилна възвръщаемост. Тя не генерира печалба до тримесечието от октомври до декември миналата година.

Panasonic дори реши да се откаже от производството на соларни клетки в завода на Tesla в Ню Йорк тази година. Освен това прецени, че няма да създава нов завод за батерии за Tesla в Китай. Американският производител на електромобили се насочи към партньорства с южнокорейската LG Chem и с китайската CATL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още