IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis: Недостигът на чипове ще се задълбочи през второто тримесечие

Негативното влияние от дефицита ще продължи да се усеща и през 2022 г., изтъква финансовият директор на концерна Ричард Палмър

13:51 | 05.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Stellantis NV предупреди, че недостигът на полупроводници в световен мащаб ще се влоши още повече спрямо първите три месеца на годината, когато кризата с доставките ограничи планираното производство с 11%, съобщава Bloomberg.

Сформиранаъс от сливането между Fiat Chrysler и PSA Group в края на януари компания заяви, че проблемите с чиповете ще се влошат през второто тримесечие, преди да започне постепенното възстановяване през втората половина на годината.

Главният финансов директор Ричард Палмър предупреди, че ефектите от дефицита могат да продължат да се усещат и през 2022 г. 

„Перспективите все още са относително ограничени“, изтъква Палмър, добавяйки: „Би било неразумно да се смята, че проблемът просто ще изчезне“.

Приходите на Stellantis за първото тримесечие нараснаха с 14 на сто до 37 млрд. евро, докато доставките на групата се увеличават с 12% до 1,61 млн. превозни средства.

Недостигът на полупроводници ограничи през разглеждания период планираното производство с 190 000 автомобила заради свиването на производството, като Палмър посочва, че ефектът от недостига на чипове ще бъде още по-силен през второто тримесечие.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес е притиснат от акционерите да ограничи разходите и да увеличи спестяванията след сливането между FCA и PSA. Предизвикателството се усилва от ефектите на пандемията върху потребителските разходи и недостига на чипове в световен мащаб, който се разпространи подобно на коронавируса в цялата автомобилна индустрия.

Сред европейските конкуренти на Stellantis BMW AG и Daimler AG публикуваха по-добри от очакваните тримесечни резултати, докато американският концерн Ford Motor Co. прогнозира свиване на печалбата с 2,5 млрд. долара заради проблемите при доставките на чипове.

Очаква се вторият по големина автомобилен производител в света Volkswagen AG да публикува своите тримесечни резултати в четвъртък (6 май).

Stellantis запази перспективите си за маржа на оперативната печалба от 5,5% до 7,5% спрямо 5,3% през миналата година. Компанията потвърди, че очаква продажбите ѝ да нараснат с 10% в Европа и с 8% в Северна Америка през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още